ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

Η GM ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ OPEL ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/06/2012

 

Η Διοίκηση της Adam Opel AG, η IG Metall και τα σχετικά συμβούλια εργαζομένων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να παραταθεί η απαγόρευση των υποχρεωτικών απολύσεων μέχρι το τέλος του 2016 και να επιτευχθεί μία καθυστέρηση στην εφαρμογή της μισθολογικής συμφωνίας του 2012 (αύξηση ημερομισθίων) για τη γερμανική βιομηχανία μετάλλου. Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν επίσης την ανεύρεση λύσης για να παραμείνει η Μονάδα του Bochum ανοιχτή και λειτουργική μέχρι το τέλος του κύκλου ζωής του Zafira Tourer. Το εργοστάσιο αναμενόταν να κλείσει έως το 2015.

Η Διοίκηση και τα Συμβούλια των Εργαζομένων θα συζητήσουν όχι μόνο τη χρήση των εγκαταστάσεων των Rüsselsheim, Eisenach και Kaiserslautern, αλλά και το μέλλον της Μονάδας του Bochum. Με δεδομένο το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον και την προβλεπόμενη μελλοντική ζήτηση, το σχέδιο της Διοίκησης, που υπόκειται σε διαβούλευση, δεν περιλαμβάνει την παραγωγή κάποιου άλλου προϊόντος στο εργοστάσιο του Bochum μετά τη λήξη του κύκλου ζωής του τρέχοντος Zafira.

Η Διοίκηση της Opel, η IG Metall και τα σχετικά Συμβούλια Εργαζομένων θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να φτάσουν σε μία ολοκληρωμένη συμφωνία. Στόχος είναι όχι μόνο η μείωση κόστους, αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης από την εισαγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Ενδέχεται μάλιστα να κατασκευάζονται οχήματα εκτός Opel στα ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Επιπλέον των προτεινόμενων εργασιακών ρυθμίσεων, η Διοίκηση της Opel έχει καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί στις 28 Ιουνίου από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας, με τα εξής κύρια σημεία:

  • Σημαντικές επενδύσεις στο προϊοντικό πορτφόλιο της Opel/Vauxhall μεταξύ 2012 και 2016, συμπεριλαμβανομένων 23 νέων μοντέλων, 13 νέων κινητήρων (με 3 νέες οικογένειες κινητήρων) και περισσότερων οχημάτων με οικολογικά συστήματα κίνησης όπως το Ampera. Τα νέα προϊόντα θα περιλαμβάνουν μοντέλα σε κατηγορίες όπου η Opel δεν έχει παρουσία αυτή τη στιγμή, όπως το μικρό Mokka SUV, το στιλάτο μίνι Adam και ένα premium cabrio.
  • Νέα προϊοντική επέλαση σε συνδυασμό με νέες στρατηγικές πωλήσεων, που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς και ολοκλήρωση του σχεδίου επιστροφής της Opel στην κερδοφορία μέσα από μεγαλύτερη λειτουργική απόδοση και μείωση κόστους.
  • Ανάπτυξη μιας νέας, ξεκάθαρης στρατηγικής της μάρκας, προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις τόσο των παραδοσιακών όσο και νέων υποψηφίων πελατών, που θα διαμορφώσει μία πιο σαφή αντίληψη για τη μάρκα.
  • Συγκεκριμένα σχέδια τα οποία στοχεύουν σε μείωση του κόστους υλικών, ανάπτυξης και παραγωγής. Η Opel θα αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά τον παγκόσμιο οργανισμό της GM. Η Opel διακρίνει επίσης θαυμάσιες συνέργειες μέσα από την πρόσφατη συμμαχία μεταξύ GM και PSA Peugeot Citroën.
  • Μία συντονισμένη και άριστα προσδιορισμένη στρατηγική εξαγωγών στη οικογένεια GM επικεντρωμένη σε σημαντικές αγορές με προοπτικές ανάπτυξης. Περιλαμβάνει σχέδια για ταχεία αύξηση μεριδίου σε αγορές όπως η Ρωσία και η Τουρκία (μία στρατηγική που θα αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις Opel από 5.000 σε 20.000 μονάδες στην Κίνα τα προσεχή χρόνια), καθώς και είσοδο σε νέες αγορές όπως η Αυστραλία το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο CEO της Opel, Karl-Friedrich Stracke, δήλωσε: «Πρέπει να επιδιώξουμε πιο βιώσιμα θετικά αποτελέσματα για τις γερμανικές μας δραστηριότητες. Η Opel χρειάζεται να προσαρμόσει την επιχείρησή της με τρόπο που να επιτρέπει την κερδοφορία ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες αγοράς. Με αναμενόμενη πτώση των όγκων της βιομηχανίας κατά 20% για το 2012 από τη ζήτηση των πέντε τελευταίων ετών, η περαιτέρω αναμονή για δράση θα θεωρείτο ανεύθυνη».

Ο Stephen Girsky, Αντιπρόεδρος της General Motors και Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου της Opel, δήλωσε: «Η GM στηρίζει πλήρως το τρέχον σχέδιο για την ενίσχυση της Opel και τη βελτίωση της λειτουργικής της ανταγωνιστικότητας. Η Opel είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων μας, και πιστεύω ακράδαντα ότι κινούμαστε σε μία νέα κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εργαζομένων της Opel Wolfgang Schaefer-Klug δήλωσε: «Τα μέλη του Συμβουλίου Εργαζομένων της Opel είναι έτοιμα να στηρίξουν την ενίσχυση της μάρκας Opel. Τα βασικά σημεία του προτεινόμενου σχεδίου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται συνομιλίες για πολλά από αυτά. Η προθυμία της Διοίκησης να μιλήσει για την απαγόρευση υποχρεωτικών απολύσεων μέχρι το τέλος του 2016 σε όλα τα γερμανικά εργοστάσια ήταν απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό. Στόχος μας είναι η ανεύρεση μιας κοινής λύσης για την Opel και όλους τους εργαζόμενους. Η Opel έχει τεράστιες δυνατότητες –και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε μαζί. Οι άνθρωποι της Opel επιθυμούν θετικές ειδήσεις ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες της αγοράς».

Ο Berthold Huber, Πρόεδρος της IG Metall, επισήμανε: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα αποτελεί δέσμευση για την ανάπτυξη της Opel και μία ευκαιρία για τις μονάδες παραγωγής της. Και οι δύο πλευρές απέδειξαν ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τους εργαζόμενους. Αυτή η συμφωνία είναι μόνον η αρχή. Η Opel κέρδισε χρόνο στην ανάπτυξη μιας μάρκας βασισμένης στην τεχνογνωσία των εργαζομένων της και στον προσδιορισμό μιας βιώσιμης φιλοσοφίας για το μέλλον όλων των εργοστασίων μας. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι κενά λόγια από πλευράς Διοίκησης, αλλά ότι η GM και το διοικητικό συμβούλιο της Opel θα υποστηρίξουν τα σχέδιά τους με τις απαραίτητες επενδύσεις. Ζητάμε μία προοπτική για τους εργαζομένους σε κάθε εργοστάσιο. Πρόκειται για το μέλλον της Opel».

Η Opel παραμένει αφοσιωμένη στη γερμανική κληρονομιά της. Περίπου οι μισές από τις επενδύσεις της Opel από τώρα μέχρι το 2016 θα επικεντρωθούν στις γερμανικές της δραστηριότητες. Η Opel απασχολεί 20.800 άτομα σε όλη τη Γερμανία και πάνω από 40.000 στην Ευρώπη.

 

 

ΚΟΣΜΟΣ

RENAULT ΚΑΙ NISSAN ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Οι εταιρείες Renault και Nissan βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για συγχώνευση και δημιουργία μιας νέας αυτοκινητοβιομηχανίας...

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Κατά την Toyota και τους ισχυρούς συνεταίρους της, τα έξυπνα οχήματα του κοντινού μέλλοντος θα προσφέρονται ως υπηρεσία μετακίνησης (Mobility as Service - MaaS)...

Η VOLVO TRUCKS ΚΑΝΕΙ ΦΑΡΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΡΚΑΔΟΡΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

H Volvo Trucks ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά επιστρέφει με μια φάρσα σε έναν παρκαδόρο στην Ιταλική Ριβιέρα, προκειμένου να προωθήσει το νέο...

 
Κλείσιμο [X]