ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 2013 ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/07/2012

 

Πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα στο σύστημα χορήγησης και πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών γίνονται συζητήσεις για να καταργηθούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, τα οποία αποστέλλονται ταχυδρομικώς κάθε χρόνο στους ιδιοκτήτες οχημάτων. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ακούγεται και το σενάριο κατάργησης ακόμα των αυτοκόλλητων σημάτων που εδώ και χρόνια «μοστράρουν» στα παρμπρίζ των οχημάτων.
Με αυτές τις τροποποιήσεις, το Υπουργείο υπολογίζει πως κάθε χρόνο θα μένουν στα ταμεία του Δημοσίου περισσότερα από 30 εκ., σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα το σύστημα.
Αναφορικά, το 2011 στάλθηκαν περισσότερα από 4,2 εκ. «ραβασάκια» που καλούσαν τους ιδιοκτήτες οχημάτων να προσέλθουν στα αρμόδια εισπρακτικά ταμεία ώστε να τους χορηγηθεί το «αυτοκολλητάκι» του 2012. Προκειμένου όμως το Υπουργείο Οικονομικών να γλιτώσει από αυτή την πολυέξοδη δαπάνη, θα καλέσει τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν μόνοι τους στα ταμεία για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Υποθέτουμε, ότι θα τρέξει σίγουρα κάποια διαφημιστική-ενημερωτική καμπάνια προκειμένου αυτή η είδηση για τη χορήγηση των τελών κυκλοφορίας να φθάσει μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας, ενώ είναι πιθανό το Υπουργείο να στείλει ειδοποιητήρια μόνο σε όσους δεν πάνε να πληρώσουν, καλώντας τους να πληρώσουν το διπλάσιο του τέλους που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα.

Αν για κάποιο λόγο δεν αποσταλούν ούτε αυτά τα ειδοποιητήρια ή για όσους αμελήσουν και πάλι να πληρώσουν τα τέλη χωρίς να έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματος, η σχετική ειδοποίηση σχεδιάζεται να συνδέεται με το taxisnet. Έτσι, προς την άνοιξη του 2013, οπότε θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση φόρου εισοδήματος, θα εμφανίζεται κατά τη συμπλήρωσή της πως στα αρχεία της εφορίας δεν φαίνεται να έχουν πληρωθεί τα τέλη. Δηλαδή, θα βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή σας πως οφείλετε την αξία των τελών κυκλοφορίας συν το πρόστιμο, και όλα αυτά θα προστίθενται στον ετήσιο φόρο που θα καλείστε να πληρώσετε.
Αν λοιπόν θέλετε να είστε εντάξει και να μην πέσετε στην τσιμπίδα της Εφορίας (γιατί πολυτέλειες για πρόστιμα δεν υπάρχουν), θα πρέπει να πάτε στα ταμεία και να δηλώσετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος (ή της μοτοσικλέτας) για το οποίο θέλετε να πληρώσετε τα τέλη. Εκεί, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέεται με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα ενημερώνει τον ταμία σε ποια κατηγορία υπόκειται το όχημα, προκειμένου να γίνει η χρέωση ανάλογα με τα κυβικά ή τις εκπομπές ρύπων.

 

Τέλος στα αυτοκόλλητα
Το δεύτερο μέρος της συζήτησης προβλέπει να μην χορηγείται πλέον το ειδικό αυτοκόλλητο που πρέπει ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος να έχει κολλημένο σε εμφανές σημείο του μπροστινού παρμπρίζ. Ο χρόνος έχει δείξει πως στην ουσία αυτά τα σήματα είναι άχρηστα, καθώς ο κόσμος δυσανασχετεί και ταλαιπωρείται με την τοποθέτηση και αφαίρεσή τους, ενώ από την άλλη κοστίζουν πάρα πολλά στο κράτος και στις τράπεζες, τόσο για την παραγωγή τους όσο και για τη φύλαξη και διακίνησή τους.
Μόνο για τις συνεργαζόμενες τράπεζες, το διαχειριστικό κόστος αγγίζει περίπου τα 25 εκ. ευρώ ετησίως, που φυσικά τα καλύπτει το Δημόσιο με την προμήθεια που εισπράττουν. Για την ιστορία, τα σήματα διακινούνται μαζικά με υπηρεσίες ασφαλείας (security), ενώ καταμετρώνται και φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτια όπως τα χρήματα, οι επιταγές και τα παράβολα.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση –κυρίως στην επαρχία– να κυκλοφορούν αρκετά οχήματα χωρίς σήμα τελών κυκλοφορίας. Η αλήθεια είναι ότι η Τροχαία έχει ατονήσει τους συγκεκριμένους ελέγχους για οχήματα χωρίς σήμα στο παρμπρίζ, ενώ ακόμα και αν σταματήσουν κάποιο όχημα για έλεγχο (π.χ. για ζώνη, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση δακτυλίου, επικίνδυνη οδήγηση κλπ.) υπάρχει μικρή περίπτωση να ζητηθεί από τα όργανα της τάξης η επίδειξη της βεβαίωσης πληρωμής του σήματος, ασχέτως εάν το ίδιο το σήμα είναι ή όχι κολλημένο στο τζάμι, αφού κυκλοφορούν και σήματα -μαϊμούδες, τυπωμένα σε εκτυπωτή σπιτιού.

Τέλος στα σήματα-μαϊμούδες
Από τα πλαστά σήματα κυκλοφορίας το δημόσιο ταμείο χάνει περίπου 5 εκ. ευρώ το χρόνο. Το νέο σύστημα, όπως όλα δείχνουν, πρόκειται να βάλει τέλος στη φάμπρικα που έχουν στήσει ορισμένοι επιτήδειοι προκειμένου να κυκλοφορούν οχήματα μεγάλου κυβισμού πληρώνοντας τα χαμηλότερα τέλη (μόλις 22 ευρώ) ή και καθόλου, φτιάχνοντας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων δικά τους αυτοκόλλητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως τέτοια κρούσματα είναι περίπου 4.000 και αφορούν κυρίως οχήματα μεγάλου κυβισμού που κυκλοφορούν με σήμα τελών κυκλοφορίας που προοριζόταν για μοτοσικλέτα 50cc. Με το νέο ηλεκτρονικό online σύστημα που θα χρησιμοποιεί η τράπεζα θα εκδίδεται μόνο ένα αποδεικτικό είσπραξης για κάθε αριθμό κυκλοφορίας, ώστε ο οδηγός να έχει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του μόνο τη βεβαίωση πληρωμής του οχήματος για το οποίο πλήρωσε και όχι για αυτό που κινεί.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ACS

Με το βραβείο «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» τιμήθηκε η ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μαζί με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ηγούνται της προσπάθειας επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης. Την τελετή ...

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ATTICA GROUP

Στον έλεγχο της Attica Group περνά η Hellenic Seaways, μετά από συμφωνία με την Minoan Lines...

NISSAN NAVARA ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Το νέο Nissan NAVARA εντάχθηκε στον στόλο της Νέας Οδού, της εταιρίας που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, την εκμετάλλευση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «...

 
Κλείσιμο [X]