ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/12/2013

 

Για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει -εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς ύφεσης- εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία αναφέρεται το παρακάτω editorial της εκδότριας Βούλας Μουρτά που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του «Ηλεκτρολόγου»:

Σε λίγο θα μιλάμε και για το δικό μας ολοκαύτωμα… Περιχαρής η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι πιάνει τους στόχους της, αφού μάζεψε δεκάδες δισ. φόρους μέσα στο 2013 και θα εμφανίσει ένα μικρό μεν αλλά αισιόδοξο πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, το οποίο θα χαρίσει χαμόγελα στο διεθνές τοκογλυφικό σύστημα.
Την… «επιτυχία» αυτή της κυβέρνησης την πληρώνει ο τόπος βέβαια, κάτι που –όπως φαίνεται– δεν την απασχολεί. Τα στοιχεία λένε τα εξής:
Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και οι επιχειρήσεις) που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν θεαματικά ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στο νέο ύψος-ρεκόρ των 62,88 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από αυτά, τα 39,89 δισεκατομμύρια τα χρωστούν οι επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρομεσαίες. Ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 148.658 επιχειρήσεις στις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Δέκα όμως μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2013, τα νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμα χρέη είχαν εκτοξευθεί στον συγκριτικά τρομακτικό αριθμό των 487.686! Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 339.028, δηλαδή σε ποσοστό που σπάει τα κοντέρ: 228%!
Μόνο μέσα στους πρώτους δέκα μήνες του 2013 οι 150.000 επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έγιναν σχεδόν μισό εκατομμύριο, και σε αυτές η τρόικα αρνείται ένα λογικό διακανονισμό. Απαιτεί να εξοφλήσουν το χρέος τους σε ελάχιστες μηνιαίες δόσεις με ποσά ιλιγγιώδη για την εποχή που ζούμε.
Όπως είναι γνωστό στους ανθρώπους της αγοράς και αυτονόητο από όλους τους υπολοίπους –πλην προφανώς των υποτελών της τρόικας– οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν σήμερα στην Εφορία. Εδώ δεν έχουν να πληρώσουν πολλές από αυτές το ηλεκτρικό ρεύμα στη ΔΕΗ και τα δώρα των υπαλλήλων τους, και σκέφτονται στα σοβαρά να μπουν στην ουρά για λουκέτο, όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες άλλες.
Το συμπέρασμα είναι εφιαλτικό: Αφού η μνημονιακή πολιτική στην οποία επιμένουμε εξόντωσε τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων μέσω του ανελέητου φορολογικού τους «γδαρσίματος», τώρα εξοντώνει και τις ελληνικές επιχειρήσεις που δεν έχουν πλέον πελάτες για να πουλήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους…

Η εγχείριση πετυχαίνει, δόκτορες. Αλλά χάνετε τον ασθενή σας. Δηλαδή την Ελλάδα.

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ Η ACS

Με το βραβείο «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας» τιμήθηκε η ACS Ταχυδρομικές Υπηρεσίες μαζί με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις που ηγούνται της προσπάθειας επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης. Την τελετή ...

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ATTICA GROUP

Στον έλεγχο της Attica Group περνά η Hellenic Seaways, μετά από συμφωνία με την Minoan Lines...

NISSAN NAVARA ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ

Το νέο Nissan NAVARA εντάχθηκε στον στόλο της Νέας Οδού, της εταιρίας που έχει αναλάβει τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή, την εκμετάλλευση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου Παραχώρησης «...

 
Κλείσιμο [X]