Με διεθνή διαγωνισμό θα παραχωρηθεί σύντομα σε ιδιώτες (ΚΤΕΛ ή άλλους ενδιαφερόμενους) σημαντικός αριθμός λεωφορειακών γραμμών που εξυπηρετούν την ανατολική και τη δυτική Αττική. Η παραχώρηση θα αφορά μία περίοδο 60 μηνών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2,5 έτη, και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 312 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
Η σχετική σύμβαση με τα ΚΤΕΛ της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο) δεν μπορεί να επεκταθεί μετά το 2023, καθώς έχει αντιδράσει έντονα το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα τεύχη του διαγωνισμού, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η προκήρυξή του.
Σύμφωνα με την διαβούλευση, το αντικείμενο του διαγωνισμού θα διαχωριστεί σε δύο τμήματα, απ’ τα οποία το πρώτο αφορά 25 λεωφορειακές γραμμές στην ανατολική Αττική και το δεύτερο 38 γραμμές στη δυτική Αττική.
Οι ανάγκες του α΄ τμήματος αφορούν τη διενέργεια 1.188 δρομολογίων από τουλάχιστον 96 οχήματα (στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται 30 αρθρωτά και 5 μικρά λεωφορεία).
Για το β΄ τμήμα προβλέπονται 1.757 δρομολόγια με 115 λεωφορεία (με τουλάχιστον 3 μίνι λεωφορεία).
Η προβλεπόμενη αμοιβή ανά οχηματοχιλιόμετρο θα ανέλθει σε 2,13 ευρώ, με κριτήριο επιλογής αναδόχου τη χαμηλότερη τιμή. Η εκκαθάριση θα γίνεται κάθε τρίμηνο, και ο ΟΑΣΑ θα καταβάλλει κάθε μήνα ως «έναντι» το 90% του προβλεπόμενου κόστους.
Ο ανάδοχος –ή οι ανάδοχοι– θα πρέπει να χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα λεωφορεία κατηγορίας Euro VI, καινούργια ή μεταχειρισμένα, με ηλικία έως και 5 ετών κατά την έναρξη της σύμβασης, με την ηλικία τους να μην επιτρέπεται να ξεπεράσει τα 10 έτη σε κανένα χρονικό σημείο της σύμβασης.
Στο «φωτογραφικό» κομμάτι του διαγωνισμού διευκρινίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν μέσο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, να έχουν αναλάβει τουλάχιστον μία σύμβαση δημοσίων επιβατικών μεταφορών με αστικά λεωφορεία ή αντίστοιχη σύμβαση ιδιωτικών μεταφορών με υπεραστικά λεωφορεία, και να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Οι ανάδοχοι θα μπορούν να προχωρούν σε υπεργολαβίες, παραχωρώντας μέρος του μεταφορικού έργου σε τρίτους, όπως γίνεται σήμερα με τα ΚΤΕΛ Αττικής και τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.