Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήLogistics«Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα», το θέμα της ψηφιακής διημερίδας του ITS Hella...

«Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα», το θέμα της ψηφιακής διημερίδας του ITS Hellas, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου

O Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών – ITS Hellas διοργανώνει για 6η  συνεχόμενη χρονιά ετήσια διημερίδα με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα», στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Έπειτα από πέντε συνολικά επιτυχημένες διοργανώσεις, η 6η διημερίδα του Οργανισμού θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ψηφιακά, λόγω των νέων συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Φέτος, η ψηφιακή διημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος, του Ινστιτούτου Logistics  Management Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, της Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics και της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών. Το συνέδριο θα εστιάσει σε θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών στόχων και των εθνικών  επιδιώξεων και προσπαθειών για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και «πράσινη» κινητικότητα.

Ο κλάδος των μεταφορών είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς στήριξης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, πλούτου και ανάπτυξης για την Ελλάδα. Τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών αποτελούν για την Ελλάδα και την Ευρώπη έναν δυναμικό τομέα με έντονες αναπτυξιακές διαστάσεις, που μπορεί να αλλάξει την εικόνα των μεταφορών με σχετικά χαμηλό κόστος και σημαντικά οφέλη για την οικονομία, για τους τελικούς χρήστες και το περιβάλλον. Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών έχει ακόμα να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας και της μετάβασης στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η ευρεία διάδοση και υιοθέτηση των τεχνολογιών και των εφαρμογών έξυπνης κινητικότητας μπορεί να  συνεισφέρει στην υλοποίηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής κινητικότητας και να αποτελέσει κεντρικό μοχλό για την εκπλήρωση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στις μεταφορές.

Σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον κλάδο των μεταφορών και ενόψει της θέσπισης και υιοθέτησης των νέων μέτρων που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για στροφή σε μια κυκλική οικονομία, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις υγειονομικές προκλήσεις της εποχής, η φετινή διοργάνωση στοχεύει να ανοίξει το διάλογο γύρω από τις ανάγκες και τα οφέλη που δημιουργούνται για τον κλάδο των μεταφορών στην Ελλάδα, αλλά και τις ευκαιρίες για γενικότερη ανοικοδόμηση της οικονομίας μέσω της «πράσινης» μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος του ITS-Hellas και Διευθύνων Σύμβουλος της TELENAVIS, κ. Κωνσταντίνος Χανιώτης, ενώ θα χαιρετίσουν με σύντομες ομιλίες ο Πρόεδρος της ERTICO-ITS Europe, Αντιπρόεδρος ITS Hellas, Αν. Πρόεδρος ΟΑΣΑ και Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ κ. Άγγελος Αμδίτης, ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο  Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Αθανάσιος Στάβερης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.

Θα ακολουθήσουν συνεδρίες και διαδραστικές συζητήσεις με την παρουσία σημαντικών εμπειρογνωμόνων και επαγγελματιών του χώρου, εκπροσώπων των αρχών, αλλά και της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι θεματικές ενότητες  

  • Πολιτικές και στρατηγική για μια πράσινη και βιώσιμη κινητικότητα
  • Έξυπνη κινητικότητα και ευρωπαϊκές εξελίξεις
  • Έξυπνες πόλεις και βιώσιμη αστική κινητικότητα
  • Η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Σημερινή κατάσταση και επόμενα βήματα
  • Πράσινα λιμάνια και εμπορευματικές μεταφορές
  • Συλλογή, διαχείριση και σημασία δεδομένων.

Στο πλαίσιο της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο επιμέρους συναντήσεις εργασίας, που θα εστιάσουν στις σημαντικές δραστηριότητες δύο ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων στο χώρο των μεταφορών, του C-ROADS Greece και του CyberSecure Corridors.

Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση του C-ROADS Greece θα λάβει χώρα στις 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα και στοχεύει στην παρουσίαση των δράσεων του έργου για την ανάπτυξη Συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (C-ITS) στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε δύο τοποθεσίες (Πιλότος αυτοκινητοδρόμου Εγνατίας Οδού και Πιλότος αυτοκινητοδρόμου Αττικής Οδού), στην ανταλλαγή εμπειριών με εμπειρογνώμονες και στη συλλογή πληροφοριών και σχολίων σχετικά με τις ανάγκες των χρηστών και τις προδιαγραφές των υπηρεσιών που αναπτύσσει το έργο.

Η συνάντηση του έργου CyberSecure Corridors θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου το απόγευμα και επιδιώκει να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις προκλήσεις κυβερνοασφάλειας που εμφανίζονται στο περιβάλλον ενός σύγχρονου διαδρόμου οδικών μεταφορών με υποδομές αυτοματοποίησης οδήγησης, ενώ ταυτόχρονα θα στοχεύσει στην ανταλλαγή απόψεων και στην παρουσίαση των τεχνικών λύσεων του έργου.

Οι χορηγίες του συνεδρίου

Η ψηφιακή διημερίδα θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη χορηγία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του ευρωπαϊκού έργου 5G-LOGINNOV, της HELLASTRON, της Siemens και της Anytime.

  • Μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας του ψηφιακού συνεδρίου είναι τα περιοδικά Logistics & Management και Car & Truck, καθώς και οι ιστοσελίδες  www.logistics-management.gr και   www.car-truck.gr

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται η εγγραφή με τη συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ITS Hellas: https://www.its-hellas.gr/el/.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ, ώστε να λάβουν μέρος δωρεάν στο ψηφιακό συνέδριο της ITS Hellas για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα: https://www.its-hellas.gr/el/.

Ποιος είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών – ΙΤS Hellas

O «Ελληνικός Οργανισμός Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών» (ITS Hellas) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία αστικής ευθύνης, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και έκτοτε λειτουργεί ως η κατεξοχήν εθνική πλατφόρμα για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΕΣΜ) στην Ελλάδα. Βασική του αποστολή είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την προώθηση των ελληνικών τεχνολογικών λύσεων με στόχο την επίτευξη της μέγιστης αποτελεσματικότητας στις μεταφορές.

Ο ITS Hellas αποτελείται από 34 μέλη από το δημόσιο (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΑΣΘ κτλ.), τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τον ακαδημαϊκό/ερευνητικό κόσμο.

Οι δραστηριότητες του  ITS Hellas καλύπτουν και τα τέσσερα πεδία των μεταφορών, όπως αυτά έχουν οριστεί διεθνώς, δηλ. τις οδικές, τις θαλάσσιες, τις σιδηροδρομικές και τις αεροπορικές μεταφορές, αλλά και ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών ΕΣΜ (υποδομές μεταφορών, τεχνολογίες οχημάτων, επικοινωνίες, τεχνολογίες τηλεματικής, ανάπτυξη λογισμικού και εξοπλισμού, κοινωνικοοικονομικά θέματα, διαχείριση μέσων μεταφοράς, διαχείριση κυκλοφορίας κτλ.).

Από τους βασικούς σκοπούς του ITS Hellas είναι η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων μερών, η υποστήριξη ή παροχή επιμορφωτικών προγραμμάτων σε θέματα ΕΣΜ, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ανταλλαγή των πληροφοριών και η διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α).

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών ο ITS Hellas ξεκίνησε το 2015 τη διοργάνωση της ετήσιας διημερίδας, η οποία είναι αφιερωμένη στα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, για την παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ιστοσελίδα: https://www.its-hellas.gr/el/

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ