Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΗ ΟΒΣΘ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η ΟΒΣΘ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν χθες, 6 Νοεμβρίου 2013, έξω από τα γραφεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  – ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης (Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ), για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην πολιτική εξόντωσης που συνεχίζει να ασκεί η κυβέρνηση εναντίον των πολύ μικρών, μικρών και αυτοαπασχολούμενων επιχειρηματιών? πολιτική που έχει βυθίσει στην ύφεση την ελληνική οικονομία, έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες στην απελπισία και τον ασφαλιστικό τους οργανισμό (ΟΑΕΕ) σε κατάρρευση.

• Τουλάχιστον 1 εκατ. επαγγελματίες είναι ανασφάλιστοι, καθώς εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους.
• 800 εκατ. η «τρύπα» στον ΟΑΕΕ για το 2014.
• Χιλιάδες επαγγελματίες στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω οφειλών.

Η δημιουργία του ΚΕΑΟ με την απειλή των κατασχέσεων, μόνο κυνική και κοινωνικά ανάλγητη κίνηση μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο ο ΟΑΕΕ, ένας οργανισμός κοινωνικού χαρακτήρα, να αποστέλλει σημειώματα οφειλής στο ΚΕΑΟ  και να κινεί διαδικασίες πλειστηριασμών και κατασχέσεων στους επαγγελματίες, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).

Η κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει ότι το 50% της εισφοροδιαρροής στον ΟΑΕΕ οφείλεται σε εισφοροαδυναμία και όχι σε επιλογή. Κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να επιλέγει να μην έχει πρόσβαση στην φροντίδα υγείας αυτός και η οικογένειά του και κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να βάζει σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όσο σκληρά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα κι αν λάβει, δεν πρόκειται να εισπράξει όσο κι αν βαφτίζει την αδυναμία σε απροθυμία ή επιλογή.

Η ΟΒΣΘ λέει «όχι» στη συνέχιση αυτού του φαύλου κύκλου και ζητά:
1. Κατάργηση του ΚΕΑΟ.
2. Πάγωμα οφειλών και ρεαλιστική και πάγια ρύθμιση χωρίς τους ισχύοντες επαχθείς όρους.
3. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ.
4. Αποσύνδεση της πληρωμής των εισφορών από τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας.
5. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
6. Κατάργηση βεβαίωσης ΟΑΕΕ στη μεταβίβαση ΔΧ αυτοκινήτων.

Κλείνοντας η ΟΒΣΘ την επιστολή της αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για την κυβέρνηση που έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο και εφαρμόζει ακραία, ισοπεδωτικά και οριζόντια μέτρα επί δικαίων και αδίκων, τα ψέματα τελείωσαν. Δεν θα την αφήσουμε να οδηγήσει στην απόγνωση κι άλλους συναδέλφους, καταστρέφοντας επιχειρήσεις και οικογένειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ