Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ / Το άρθρο 52 και οι… αλυσίδες

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ / Το άρθρο 52 και οι… αλυσίδες

Η εκ νέου θέσπιση της υποχρέωσης να είναι όλα τα οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, δημιούργησε πολλές «απορίες» και χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για διευκρινήσεις.

Πρακτικά, με βάση τη σχετική απόφαση του υφυπουργού και αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών ή χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S) με… επαρκές βάθος πέλματος.

Η χρήση αντιολισθητικών μέσων γίνεται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν στους οδηγούς να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Με τη νέα απόφαση, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, δεν υφίσταται και η υποχρέωση να παρασχεθεί σχετικός εξοπλισμός (ο οδηγός όμως έχει ακέραια την ευθύνη για την έλλειψη αυτή, εφ’ όσον απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες).

Όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί είναι προφανές ότι δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους –σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης (ή να κλειδώνουν το αυτοκίνητό τους όταν οι καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν).

Η απόφαση πρακτικά αντιμετωπίζει ζητήματα και ευθύνες που σχετίζονται με όσα τραγελαφικά συνέβησαν πέρυσι σε βασικούς οδικούς άξονες γύρω και… μέσα στην Αθήνα (και απ’ ό,τι σποραδικά ακούμε, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αποζημίωσης που «εθελοντικά» ανέλαβε τουλάχιστον ένας από τους αναδόχους λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων στην Αττική).

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

* Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

* Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα.

* Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

* Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα), οι αλυσίδες τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος, ενώ εάν δεν υφίστανται τέτοιες, τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. με προειδοποιητικό τρίγωνο, ασφαλή απόσταση, βοηθό διαχείρισης της κυκλοφορίας των άλλων οχημάτων κλπ.), για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

 

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η οδηγία του Υπουργείου Μεταφορών παραμένει γενική, για αυτονόητα πράγματα σε δύσκολες συνθήκες. Κι ο υφυπουργός το γνωρίζει, δηλώνοντας τα εξής:

«Ο ΚΟΚ προβλέπει ότι είναι 40 ευρώ το πρόστιμο, αλλά το θέμα δεν είναι το πρόστιμο. Το θέμα είναι να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι έτσι διατηρεί τον εαυτό του και την οικογένειά του με ασφάλεια στην κυκλοφορία και στην κίνηση με τον χιονιά ή με τον παγετό. Πρέπει να γλιτώσουμε επιτέλους από τα ατυχήματα και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες».

Στην πράξη, τα ελαφρά οχήματα (van ή επιβατικά) είναι καλύτερα να είναι εφοδιασμένα με ένα σετ χειμερινά ελαστικά στο επίμαχο χρονικό διάστημα, ακόμη και σε καλό καιρό. Είναι πιο… φθηνή λύση και δεν δημιουργεί βλάβες όπως οι αλυσίδες (με την περιστασιακή χρήση). Στα φορτηγά, ιδιαίτερα στα μεγάλα, οι αλυσίδες… απαγορεύονται, αφού συνήθως έχουν ελαστικά με κατάλληλη σχεδίαση, ενώ με το βάρος που έχουν, όταν κυκλοφορούν… λιώνουν το χιόνι στους δρόμους. Αλυσίδες σε φορτηγά μπαίνουν μόνο για κυκλοφορία σε λάσπες, σε δύσκολες αλπικές περιοχές (κάτι ξεχασμένα ορεινά περάσματα) ή σε συνθήκες… overland.

Οπουδήποτε αλλού, ιδίως σε αυτοκινητόδρομους, η εταιρεία λειτουργίας έχει την ευθύνη να διατηρήσει ανοιχτούς τους δρόμους με κατάλληλα μηχανήματα (που οφείλει να έχει σε ετοιμότητα, συντηρημένα και ετοιμοπόλεμα), να έχει προμηθευτεί αλάτι (για να το ρίξει εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων) και να… μην απαγορεύσει την κίνηση βαρέων οχημάτων που –όπως πολλές φορές έχουμε γράψει– βοηθούν να μην κλείσει ο δρόμος από χιόνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ