Την αντικατάσταση των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου φορτηγών με σταθερά κλιμάκια σε σταθερές τοποθεσίες που θα διαθέτουν κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, συζητά η κυβέρνηση, εξετάζοντας παράλληλα την αυστηροποίηση των διαδικασιών είσπραξης προστίμων και τη δυνατότητα να πληρώνεται «επιτόπου» το πρόστιμο, προκειμένου να επιτραπεί σε ένα φορτηγό να συνεχίσει το δρομολόγιό του εάν δεν προβλέπεται αυστηρότερη ποινή.
Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να συμφωνούν αρχικά και οι φορείς των μεταφορέων στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι η νέα διάρθρωση θα ανακόψει την υποκλοπή μεταφορικού έργου από τα φορτηγά που είναι ταξινομημένα σε τρίτες χώρες (πολλά από αυτά… ελληνικών συμφερόντων).
Στα σταθερά σημεία οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το 24ωρο, με τη συνδρομή τεχνικών μέσων, θα υπάρχουν μεταφραστές και έμπειροι ελεγκτές, έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν παραβάσεις, και αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην κυκλοφορία παράνομων φορτηγών.
Φαίνεται όμως ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αποτελέσματα από τους ελέγχους στη μεταφορά, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε «αιτιολογημένη γνώμη» στην Ελλάδα, ως πρώτο στάδιο πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της μη συμμόρφωσης με την Οδηγία 22/ΕΚ.
Η Οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διενεργούν ετησίως έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων, τόσο καθ’ οδόν όσο και στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων οδικών μεταφορών, προκειμένου να επαληθεύουν τη συμμόρφωση οδηγών και επιχειρήσεων με τους κανόνες σχετικά με τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυσης ή τη χρήση των κατάλληλων ταχογράφων.
Σύμφωνα με την Οδηγία, οι καθ’ οδόν έλεγχοι πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 3% των ημερών κατά τις οποίες εργάστηκαν οι οδηγοί, αλλά όπως τονίζεται στην επιστολή, η Ελλάδα συστηματικά δεν επιτυγχάνει το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο ελέγχων.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς η Ελλάδα οφείλει μέσα στο καλοκαίρι να απαντήσει ικανοποιητικά για τις δράσεις που αναλαμβάνει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα· και εάν η απάντηση δεν κριθεί ικανοποιητική, μπορεί η υπόθεση να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.