Κάμερες συνδεδεμένες με οπτικές ίνες, αυτόματες μπάρες και μία σύγχρονης τεχνολογίας γεφυροπλάστιγγα για αυτόματη ζύγιση τοποθετήθηκαν στο Τελωνείο Ευζώνων, με στόχο τον έλεγχο του… 95% τουλάχιστον των φορτηγών με εμπορεύματα και των βυτιοφόρων που περνούν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία –μέχρι πρόσφατα ο έλεγχος είχε περιοριστεί στο 5% των διερχόμενων οχημάτων, δειγματοληπτικά.
Το έργο αναβάθμισης χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του έργου «We Cross Borders», προϋπολογισμού 1,21 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Interreg IPA CBC CCI», με project manager του έργου τον Αιμίλιο Λεωνίδη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (επικεφαλής εταίρου του «We Cross Borders»), με εταίρους τα Υπουργεία Οικονομικών (Διεύθυνση Τελωνείων) και Εσωτερικών, αλλά και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.
Η αναβάθμιση αφορά και τις δύο πλευρές των συνόρων, και το έργο είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2018. Οι υπεύθυνοι του έργου αποδίδουν τις καθυστερήσεις σε άγονους διαγωνισμούς και στην πανδημία που ακολούθησε το 2020.
Το έργο στο Τελωνείο Ευζώνων ολοκληρώνεται πριν το τέλος του 2023 και περιλαμβάνει εγκατάσταση οπτικής ίνας σε μήκος άνω των τριών χιλιομέτρων, 24 κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος, 22 κάμερες αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας, 15 κάμερες ανάγνωσης κωδικών container, 15 μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας με αισθητήρες και 15 πινακίδες με φωτεινές ενδείξεις οδηγιών.
Καθώς ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των νέων συστημάτων, που επιταχύνουν και καταγράφουν τους ελέγχους, όταν ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό διέρχεται από τα σύνορα, καθοδηγείται από φωτεινές πινακίδες. Με ακινητοποιημένο το όχημα η κάμερα αναγνωρίζει την πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας, ελέγχεται η βάση δεδομένων (βλ. «μαύρη» λίστα), και η βασική διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, εκτός εάν χρειαστεί να συμπληρωθεί με αστυνομικό έλεγχο.
Επίσης, αντικαταστάθηκε η άνω των 20 ετών τσιμεντένια γεφυροπλάστιγγα του Τελωνείου, η οποία είχε εμφανίσει φθορές. Η νέα μεταλλική γεφυροπλάστιγγα έχει προδιαγραφές για ζύγιση ως 60 τόνους και εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τον έλεγχο της λαθρεμπορίας καυσίμων. Γεφυροπλάστιγγα και υπολογιστές εγκαταστάθηκαν και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Μπογκορόντιτσα της Βόρειας Μακεδονίας.
Όταν λήξει η περίοδος χρηματοδότησης του έργου, ο εξοπλισμός θα περιέλθει στην ιδιοκτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ώστε να διασυνδεθεί με τα άλλα Τελωνεία που θα αποκτήσουν αντίστοιχο εξοπλισμό στο μέλλον.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης δηλώνει έτοιμη να χειριστεί και νέες προσκλήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg, για να εντοπιστούν τυχόν νέα έργα που θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις βελτιώσεις τελωνειακών υποδομών και διαδικασιών και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της αρμοδιότητάς της.