ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ – του Γιάννη Μπαζαίου
Κέρδη και από την «πράσινη» ενέργεια για την κίνηση των ηλεκτρικών οχημάτων –από ανανεώσιμες πηγές- διεκδικεί η αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, ελπίζοντας σε… δημόσια χρηματοδότηση για να συντονίσει την κατασκευή δημόσιων σταθμών φόρτισης.
Την αρχή έκαναν οι μεγάλοι κατασκευαστές φορτηγών και λεωφορείων, οι όμιλοι Volkswagen (MAN, Scania), DAIMLER (Mercedes-Benz και Setra) και Volvo Trucks, ανακοινώνοντας την ίδρυση κοινοπραξίας, η οποία από το 2022 θα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ (!) στη διάρκεια της πενταετίας που ακολουθεί, ελπίζοντας να προσελκύσουν επιπλέον συνεργάτες και να λάβουν (παχουλή και μη επιστρεπτέα) χρηματοδότηση για την κατασκευή δικτύου 1.700 σταθμών φόρτισης για κάθε είδους και μάρκας ηλεκτρικά φορτηγά και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων.
Οι σταθμοί φόρτισης υψηλής απόδοσης θα χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους, ή κοντά σε σημεία που είναι εγκατεστημένα συνεργεία βαρέων οχημάτων και μεγάλες αποθήκες logistics.
Μπούσουλας για τη νέα επένδυση είναι πρόσφατη έρευνα, η οποία προτείνει την εγκατάσταση 15.000 σημείων φόρτισης υψηλής απόδοσης στην Ευρώπη έως το 2025, ειδικά για φορτηγά και λεωφορεία, ώστε να διευκολυνθούν οι μεταφορείς να επενδύσουν στην ηλεκτροκίνηση.
Αναμένεται να ακολουθήσουν και οι «επιβατικοί», καθώς η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ότι μια περαιτέρω μείωση κατά 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 στα αυτοκίνητα έως το 2030, θα απαιτούσε περίπου 6 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης (σήμερα είναι διαθέσιμα μόνο… 225.000)!
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται να αναθεωρήσει την οδηγία για την υποδομή εναλλακτικών καυσίμων, ο ACEA (η Ομοσπονδία των κατασκευαστών οχημάτων στην Ευρώπη) ζητά δεσμευτικούς στόχους – όχι μόνο για σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και για σταθμούς υδρογόνου για αυτοκίνητα κυψελών καυσίμου –και μάλιστα για κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.
Σε πρόσφατη έρευνά του ο ACEA, καταγράφει τεράστιες ανισότητες στη σημερινή κατανομή των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι το 70% όλων των υποδομών φόρτισης της Ε.Ε. συγκεντρώνονται σε τρεις περιοχές, με 66.665 σημεία στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία με ολίγη από Βέλγιο-Λουξεμβούργο), 45.751 στη Γαλλία και 11.538 στη Γερμανία –οι οποίες όμως αποτελούν μόλις το 23% του ευρωπαϊκού εδάφους. Αντίθετα, η Ρουμανία –η οποία είναι περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από την Ολλανδία– έχει μόνο 493 σημεία φόρτισης ή 0,2% του συνόλου της ΕΕ, ενώ ενδιαφέρον είναι ότι η Ιταλία έχει μόλις το 5,8% των υποδομών φόρτισης στην Ευρώπη, αν και ακολουθεί τέταρτη, πίσω από τη Γερμανία (με 19,9%).
Κι αν μιλάνε οι κατασκευαστές φορτηγών για δημόσια χρηματοδότηση στην επένδυσή του (!) σε υποδομές φόρτισης, φανταστείτε για πόσο μερίδιο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν για την κατασκευή υποδομών φόρτισης οι υποψήφιοι ΣΔΙΤ διαχειριστές.
Όπως φαίνεται, φίλε αναγνώστη, τελικά… εσύ κι εγώ θα πληρώσουμε τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, αλλά θα είμαστε α-μέτοχοι στα κέρδη.