Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΣυνάντηση μεταξύ εκπροσώπων UNECE και ΟΦΑΕ και ποιά θέματα συζητήθηκαν

Συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων UNECE και ΟΦΑΕ και ποιά θέματα συζητήθηκαν

Στο πλαίσιο του κομβικού ρόλου της ΟΦΑΕ για την σωστή διαχείριση και ενίσχυση του συστήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΟΦΑΕ και του Chief Transport Facilitation στην UNECE, κ. Κώστα Αλεξόπουλο, στου οποίου την αρμοδιότητα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και ο συντονισμός και η εποπτεία της λειτουργίας του TIR παγκοσμίως.

Βασικός άξονας της συζήτησης υπήρξε ο κοινός στόχος και των δύο πλευρών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του TIR καθώς και ο εκσυγχρονισμός του μέσα από την ψηφιοποίηση του Δελτίου και των σχετικών διαδικασιών.

Το TIR λειτουργεί ως εργαλείο διευκόλυνσης του Διεθνούς Εμπορίου, εξασφαλίζοντας την μεταφορά αγαθών από την χώρα προέλευσης, μέσω των χωρών διέλευσης, προς την χώρα προορισμού, εντός ασφαλών φορτηγών οχημάτων, τα οποία ελέγχονται από τα τελωνεία μέσω ενός πολυμερούς και αμοιβαία αναγνωρισμένου συστήματος. Είναι ο ευκολότερος, ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για την διεθνή μεταφορά αγαθών, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα τόσο για τους μεταφορείς όσο και για τις τελωνειακές αρχές.

Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να ληφθούν άμεσες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν την συνέχεια της εύρυθμη λειτουργίας του συστήματος ενώ παράλληλα θα το καταστήσουν σύγχρονο και ανταγωνιστικό και ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η ΟΦΑΕ δήλωσε αρωγός σε κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση και έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και δημόσια Αρχή για τον  σκοπό αυτό.

Είναι σαφές πως η Ελλάδα κατέχοντας μια στρατηγική θέση στο Διεθνές Εμπόριο αλλά και με την εκπροσώπησή της στα Διεθνή όργανα από καταξιωμένους επαγγελματίες, όπως είναι ο κος Αλεξόπουλος, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μετάβαση του TIR, και όχι μόνο, στην ψηφιακή εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ