Βεβαιότητα για την γρήγορη έγκριση του διαγωνισμού από τον ΟΑΣΘ για τα 180 μεταχειρισμένα αστικά λεωφορεία 15ετίας, δείχνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, παρά τα ερωτήματα που δημόσια έχουν κατατεθεί.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, από το να επιδιορθώσουν τα κλιματιστικά των «Αλέξανδρων» Volvo B10-Μ που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1997-1998 (αντί να τα αποσύρουν ως σκραπ), μέχρι την μερική ανακατασκευή πιο σύγχρονων λεωφορείων για να βγάλουν στο δρόμο ως και 200 οχήματα που επισκευάζονται με λογικό κόστος (…προφανώς υποπολλαπλάσιο από όσα θα διαθέσουν στο leasing).
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει οδηγηθεί στο απροχώρητο, με συνδυασμό αδράνειας και προώθησης διαγωνισμών, αντί λύσεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί εντός της πόλης.
Τον Ιούλιο 2019 κυκλοφορούσαν 213 λεωφορεία (έναντι στόλου 620 οχημάτων στα χαρτιά) και αναγκών για τουλάχιστον τα διπλάσια. Με ορισμένα οχήματα που επισκευάστηκαν σήμερα ο στόλος του ΟΑΣΘ είναι στα 220 οχήματα, αλλά το καλοκαίρι έβγαζαν για δρομολόγια μόνο 170, προφανώς για να μην χαλάσουν τις… ανακληθείσες άδειες. Άλλα 125 (μεταχειρισμένα) αστικά διαθέτουν σε δρομολόγια τα τριγύρω ΚΤΕΛ των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής, μετά από συμφωνία με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης το οποίο έχει αναλάβει τη μοιρασιά σε περιφερειακά δρομολόγια.
Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στον Αύγουστο, ο ΟΑΣΘ μπορεί για ένα τετράμηνο να συνάπτει απευθείας συμβάσεις (απροσδιόριστης διάρκειας) χωρίς διαγωνισμό και χωρίς γνωμοδοτική επιτροπή, ύψους έως 418.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) για προμήθειες και 5,2 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) για έργα! Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι θα έχει ο ΟΑΣΘ ευελιξία στις επιλογές για να αυξήσει γρήγορα τον στόλο του και να τον συντηρήσει σωστά, όμως δεν έχουν απάντηση ακόμη για τα ονόματα των επικεφαλής του Οργανισμού, αφού από τις 6 Αυγούστου έχει λήξει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου και ο ΟΑΣΘ είναι ακέφαλος (ακόμη και τα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή έχουν αποδοθεί σε αιρετό) και οι όποιες πράξεις, αποφάσεις και υπογραφές δεν έχουν νομική βάση.
Προφανώς, ο ΟΑΣΘ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σταυροδρόμι και φαίνεται να εξετάζονται όλες οι λύσεις, ακόμη και η ανάθεση της διαχείρισής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, άμεσα μάλιστα, αφού και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και μεγάλη επιμονή να μπει στο παιχνίδι της «επόμενης ημέρας», με την προσφορά 50 λεωφορείων που πρόσφατα αγόρασε προς 11.000 ευρώ (συν ΦΠΑ) το κομμάτι από τον δήμο Λειψίας και παραλαμβάνονται σταδιακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Βάσει της συνεργασίας με τα ΚΤΕΛ για την περιαστική ζώνη της Θεσσαλονίκης, ανατέθηκαν συνολικά 31 γραμμές (6 συν 25), με 150 λεωφορεία συνολικά (125 σε κυκλοφορία και 25 εφεδρικά).
Για τη μίσθωση λεωφορείων που θα καλύψουν τις ανάγκες του ΟΑΣΘ, το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί ότι ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός μίσθωσης λεωφορείων (με την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου και την κατάθεση των δικαιολογητικών κατακύρωσης) και έχει ήδη διαβιβαστεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο, υπολογίζουν δε ότι τα πρώτα 7 λεωφορεία θα είναι στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου (προφανώς, μετά την αναμενόμενη έγκριση).
Το σημαντικότερο νέο είναι ότι ο ΟΑΣΘ ετοιμάζει νέα δημοπράτηση για την μίσθωση ακόμη 270 λεωφορείων: Εντός του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται νέα δημοπράτηση της μίσθωσης ακόμη 270 λεωφορείων για την περίοδο 2021-2022 (πιθανότατα με… αποσυρόμενα από άλλους ευρωπαϊκούς στόλους λεωφορείων), ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζεται να εξαφανίσει τα πειστήρια του παρελθόντος, πουλώντας για σκραπ τα 400 λεωφορεία που έχει αραγμένα στα δύο αμαξοστάσια.
Για την Αθήνα, ο υπουργός Μεταφορών έχει δηλώσει έχει μιλήσει για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων «μέσα στο επόμενο πεντάμηνο», για τις προσλήψεις οδηγών και τεχνιτών, χαρακτηρίζοντας ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) την παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ Αττικής.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε άλλα 203 λεωφορεία στο δρόμο» (εννοεί τα 203 μεταχειρισμένα αστικά που θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν σε δικά τους επιδοτούμενα δρομολόγια οι ιδιώτες των ΚΤΕΛ). Επιπλέον, «θα έχουμε ακόμη 300 υιοθετώντας το θεσμό του leasing» (εννοεί μεταχειρισμένα τουλάχιστον δεκαετίας –το «έργο» το είδαμε πρόσφατα και στη Θεσσαλονίκη, με πολύ ακριβό εισιτήριο).
Ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι «η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή τη σύμπραξη με ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν μέρος του συγκοινωνιακού έργου, ώστε τα πράγματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να καλυτερεύσουν το επόμενο διάστημα»… και αναφέρθηκε τέλος στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «που θα γίνουν το επόμενο τρίμηνο».