Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

«Πακέτο» πέντε μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας προανήγγειλε ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην τελετή παραλαβής του Υπουργείου από τον υπηρεσιακό Υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε τρεις προτεραιότητες για την επιστροφή στην ανάπτυξη: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τονίζοντας στην αρχή της ομιλίας του: «Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας», και διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας έχει επίγνωση των δυσκολιών και ότι «βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού».

Πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι αντικείμενο του υπουργείου Οικονομικών, οι πρωτοβουλίες του Υπουργού περιλαμβάνουν:

  • Ενεργότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. ʼμεσα ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ΕτΕΠ Πλούταρχο Σακελλάρη.
  • Δημιουργία ελληνικού επενδυτικού ταμείου με στήριξη των εταίρων.
  • Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, βασίζεται σε φοροαπαλλαγές, καθώς ψηφίστηκε σε άλλες συνθήκες, ενώ σήμερα δεν υπάρχει κερδοφορία.
  • Αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΤΕΑΝ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας).
  • Επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» και τόνισε την ανάγκη για καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες σε σχέση με το παραγωγικό μοντέλο. «Δεν μπορεί, είπε, να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και ανάπτυξη χωρίς παραγωγικότητα».

Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα των τιμών, λέγοντας ότι θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και με μεγάλη προσοχή, ιδίως μετά τη μείωση που έχουν υποστεί τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης ότι ο ίδιος θα έχει την αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ, ενώ από τους υφυπουργούς ο κ. Θ. Σκορδάς θα έχει τον τομέα Εμπορίου, ο κ. Ν. Μηταράκης τις Επενδύσεις και ο κ. Λ. Καλογιάννης τις Υποδομές.

Οι μεταφορές είναι προτεραιότητα

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τον υπηρεσιακό Υπουργό Σίμο Σιμόπουλο, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το περίγραμμα των άμεσων κινήσεών του, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα στη λίστα προτεραιοτήτων του Υπουργείου είναι να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ, κυρίως οι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την τραπεζική δανειοδότηση προς τους ιδιώτες κατασκευαστές των έργων.

Δεύτερον, να ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα για τις ΔΕΚΟ, τρίτον να προχωρήσει η εξυγίανση του ΟΣΕ με φροντίδα για τον φορολογούμενο, αλλά και με έργα για τον εργαζόμενο (όπως τόνισε ο υπουργός), τέταρτο να προχωρήσουν οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας και πέμπτο, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με το μετρό της συμπρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ