Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήAfter MarketΣχέδια για 4.000 καθαρά αστικά λεωφορεία

Σχέδια για 4.000 καθαρά αστικά λεωφορεία

Την αγορά 3.500 έως 4.000 «καθαρών» λεωφορείων προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, μέσω του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Clean Transport Facility, με συγχρηματοδότηση από την ΕΤΕπ και συμπαραγωγή στην Ελλάδα
Τα νέα λεωφορεία θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πρωτεύουσας και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων που θα θελήσουν να ανανεώσουν τον στόλο των αστικών μεταφορών.
Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνάντησης στη Σόφια, με την επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Βουλκ, ενώ στα τέλη Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι να παραγγελθούν αστικά λεωφορεία νέας γενιάς, ηλεκτρικά ή με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων κυρίως στα αστικά κέντρα, καθώς η Αθήνα κυρίως, αλλά και η Θεσσαλονίκη διαθέτουν «γερασμένους» στόλους λεωφορείων οι οποίοι πάσχουν από συντήρηση, ενώ και περιβαλλοντικά έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνονται άλματα στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στην προώθηση των ηλεκτρικών λεωφορείων.
Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στόχος είναι να κυκλοφορήσουν και μικρότερα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τα οποία θα έχουν συχνότερα, μικρότερου μήκους δρομολόγια με ανταπόκριση σε σταθμούς σιδηρόδρομου και μετρό.
Η κυβέρνηση προτείνει στην Κομισιόν να μπει όρος στον διαγωνισμό που να υποχρεώνει όποιον προμηθευτή επικρατήσει, να ανοίξει δύο μονάδες παραγωγής «πράσινων λεωφορείων» στη χώρα μας, με κίνητρο ένα μεγάλο μακροχρόνιο συμβόλαιο.
Για τη χρηματοδότηση έχει επιλεγεί το «Clean Transport Facility», ένα νέο κοινοτικό εργαλείο χρηματοδότησης για τις αστικές μεταφορές που στοχεύει στην σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, δίνοντας έμφαση στην καθαρή ενέργεια (φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό), με τελικό στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Το πρώτο έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό αφορά την αγορά λεωφορείων και τρόλεϊ με καύσιμο υδρογόνο στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ έχουν πάρει ήδη έγκριση αντίστοιχα έργα στην Αρτουά της Γαλλίας και στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας. Σύμφωνα με έρευνες, μέχρι το 2020 το 18% των λεωφορείων στην Ευρώπη θα κινούνται με φυσικό αέριο και το 30% θα είναι υβριδικά ή ηλεκτρικά, δηλαδή συνολικά το 48% του ευρωπαϊκού στόλου θα κινείται με εναλλακτικά καύσιμα.
Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανέφεραν ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει τέτοιου είδους επενδύσεις που είναι κάτω από την ομπρέλα του CTF, με το ύψος της χρηματοδότησης ανάλογα με την περίπτωση να κινείται από 30% μέχρι 50%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής λεωφορείων για συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενώ από την ελληνική πλευρά εξετάζεται και τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στα σχέδια συμπαραγωγής.
Ο σχεδιασμός είναι να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν τοπικά θέσεις εργασίας, να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και να αποφευχθούν αυξημένα κόστη από εισαγωγές ανταλλακτικών.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ