Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςSuper Pickup με αγωνιστικές ανησυχίες

Super Pickup με αγωνιστικές ανησυχίες

Οι εγκαταστάσεις του Ford – Car Center στη Λ. Συγγρού φιλοξένησαν στα μέσα Μαΐου την πρώτη παρουσίαση της νέας γενιάς του Ford Ranger Raptor στην Ελλάδα. Το αναβαθμισμένο αυτοκίνητο θα παραμείνει για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και θα μπορείτε να το δείτε από κοντά και το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου στο «The Mall Athens», αλλά και στις εγκαταστάσεις της «Βροχίδης – Χατζής Α.Ε.» που έχει την αντιπροσωπία της Ford στη Θεσσαλονίκη.

Στην γκάμα θα προστεθούν την επόμενη χρονιά και εκδόσεις με πετρελαιοκινητήρα, αλλά το νέο Raptor που λανσάρεται χρησιμοποιεί ένα νέο V6 βενζινοκινητήρα 3.0 λίτρων της σειράς EcoBoost, ο οποίος έχει προδιαγραφές ρύπων Euro 6, ισχύ 288 ίππους και μέγιστη ροπή 491 Nm. Σε συνδυασμό με ένα αγωνιστικής προέλευσης σύστημα anti-lag, παρόμοιο με αυτό που είδαμε για πρώτη φορά στα Ford GT και Focus ST, ο κινητήρας επιτρέπει τη στιγμιαία και on-demand αύξηση της ισχύος. Επιπλέον, ο κινητήρας είναι προγραμματισμένος με ένα ανεξάρτητο προφίλ αύξησης της πίεσης υπερπλήρωσης (boost) για κάθε μία από τις 10 σχέσεις του προηγμένου αυτόματου κιβωτίου, με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση των επιδόσεων.

Οι μηχανικοί της Ford επανασχεδίασαν πλήρως την ανάρτηση υιοθετώντας τεχνολογία αιχμής, με αποτέλεσμα η απόσβεση να προσαρμόζεται στη διαδρομή των αμορτισέρ νέας γενιάς FOX 2,5″ Live Valve Internal Bypass. Ενώ το hardware της ανάρτησης φέρει την υπογραφή της FOX, η ρύθμιση και η εξέλιξή της πραγματοποιήθηκαν από τη Ford Performance, χάρη σε ένα συνδυασμό μηχανικής με τη βοήθεια υπολογιστή (CAE) και έπειτα από δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Για πρώτη φορά, το Ranger Raptor εξοπλίζεται με ένα προηγμένο σύστημα μετάδοσης με αυτόματη τετρακίνηση, αλλά και με ένα νέο και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο on-demand κιβώτιο μεταφοράς δύο σχέσεων (αργό/γρήγορο), σε συνδυασμό με εμπρός και πίσω μπλοκέ διαφορικά, κάτι που αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της εκτός δρόμου οδήγησης.

Στη διαχείριση όλων των εδαφικών συνθηκών βοηθοί του νέου Ranger Raptor είναι τα 7 επιλέξιμα προφίλ οδήγησης, στα οποία περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Baja, το οποίο είναι προσανατολισμένο για off-road διαδρομές και διαμορφώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος για μέγιστες επιδόσεις κατά τη γρήγορη οδήγηση εκτός δρόμου.

Το νέο μοντέλο είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τον προκάτοχό του, πιο ισχυρό, πιο εξελιγμένο και με εντυπωσιακό εσωτερικό.

Εσωτερικά, ο οδηγός έχει μια ψηφιακή κονσόλα 12,4 ιντσών εμπρός από το τιμόνι, και άλλη μία 12 ιντσών κάθετα τοποθετημένη στο κέντρο του ταμπλό για το σύστημα infotainment SYNC4A.

Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα το φθινόπωρο, σε τιμές που ξεκινούν από τα 70.000 ευρώ. Οι παραγγελίες στους επίσημους εμπόρους της Ford σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει, και –όπως μάθαμε στην παρουσίαση– έχουν ήδη δεσμευτεί τα πρώτα 5 αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ