Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΤα μοντέλα της χρονιάς 2020

Τα μοντέλα της χρονιάς 2020

Τα διεθνή (ευρωπαϊκά) βραβεία για το «φορτηγό της χρονιάς 2020», το «Van της χρονιάς 2020» και το «pick-up της χρονιάς 2020» ανακοινώθηκαν στην έναρξη της διεθνούς έκθεσης «Solutrans» για οδικές και αστικές μεταφορές στη Λυών.

Στο νέο Mercedes-Benz Actros απονεμήθηκε φέτος ο τίτλος «Φορτηγό της χρονιάς 2020» από την ομώνυμη επιτροπή (ITotY) που αποτελείται από δημοσιογράφους των ειδικών περιοδικών επαγγελματικών οχημάτων, από 24 ευρωπαϊκές χώρες. Είναι η πέμπτη φορά που λαμβάνει τον τίτλο το Actros στα 22 χρόνια παραγωγής του μοντέλου (από το 1997).

Ο τίτλος απονέμεται κάθε χρόνο στο φορτηγό που έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στις καινοτομίες των οδικών μεταφορών, την οικονομία, τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την ασφάλεια, την οδηγική συμπεριφορά και την άνεση.

Η απονομή έγινε στην έναρξη της διεθνούς έκθεσης «Solutrans» για οδικές και αστικές μεταφορές στη Λυών και το βραβείο παρέλαβε ο καθηγητής Dr. Uwe Baake, υπεύθυνος ανάπτυξης της Mercedes-Benz Trucks.

Οι καινοτομίες που ενσωματώνει το νέο Actros έχει καταγραφεί αναλυτικά στο Car&Truck, τόσο από την πρώτη παρουσίασή του πέρυσι στο Ανόβερο (στην IAA), όσο και τον περασμένο Ιούνιο όταν ταξιδέψαμε στην Ισπανία για την πρώτη οδηγική εμπειρία, όπου κέρδισε και την καρδιά μας.

Το νέο Mercedes-Benz Actros καινοτομεί σε θέματα όπως η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η άνεση, με μια πληθώρα νέων χαρακτηριστικών, όπως το Multimedia Cockpit, το MirrorCam αντί για τους εξωτερικούς καθρέφτες, την μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση με το Active Drive Assist, το σύστημα ελέγχου ταχύτητας PPC (που λειτουργεί ακόμη και σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές) ή τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας όπως η πέμπτη γενιά Active Brake Assist.

Συνοψίζοντας την ψηφοφορία της επιτροπής «ITotY», ο πρόεδρος Gianenrico Griffini τόνισε ότι με το νέο Actros, η Mercedes-Benz έφερε πιο κοντά στην πράξη την αυτοματοποιημένη οδήγηση.

DOUBLE ΓΙΑ ΤΗ FORD

Διπλή νίκη πέτυχε η Ford στις άλλες δύο κατηγορίες, «International Van of the Year» (Ford Transit Custom Plug-In Hybrid και EcoBlue Hybrid) και «International Pick-Up Award» (Ford Ranger). Η Ford είναι ο πρώτος κατασκευαστής που κερδίζει τους τίτλους IVOTY και IPUA την ίδια χρονιά για δεύτερη φορά (όπως και το 2013).

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε τη σύστημα κίνησης Ford Hybrid του Transit Custom, το οποίο εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εκπληρώνουν τους στόχους τους για καθαρή ατμόσφαιρα αλλά και να έχουν πρόσβαση με τα οχήματά τους σε περιβαλλοντικές ζώνες

Αντίστοιχα, το Ford Ranger προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις και κατανάλωση καυσίμου σε συνδυασμό με προηγμένη συνδεσιμότητα και τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας, τα νέα Transit Custom Plug-In Hybrid και Transit Custom EcoBlue Hybrid αναδείχτηκαν νικητές του περίοπτου ετήσιου βραβείου IVOTY από μία έγκριτη επιτροπή 25 συντακτών του ειδικού Τύπου που προέρχονταν από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εστίασαν στα εξηλεκτρισμένα συστήματα κίνησης της γκάμας Ford Hybrid που διατίθενται στο Transit Custom, τα οποία σχεδιάστηκαν με σκοπό να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους καυσίμου για τους διαχειριστές στόλων, να επιτρέπουν την πρόσβαση των οχημάτων που κινούν στις ολοένα και περισσότερες περιβαλλοντικές ζώνες και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για την επίτευξη των στόχων των επιχειρήσεων για μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανσης και βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Με δυνατότητα κίνησης χωρίς εκπομπές ρύπων και χωρίς το άγχος της αυτονομίας, το Transit Custom Plug-In Hybrid μπορεί να φορτίζεται μέσω πρίζας, παρέχοντας αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως και 56 km σύμφωνα με τον κύκλο NEDC. Οι εμπρός τροχοί του κινούνται αποκλειστικά από ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 92,9 kW, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου 13.6 kWh. Ο βενζινοκινητήρας 1.0L EcoBoost της Ford λειτουργεί ως range extender για επέκταση της αυτονομίας πάνω από τα 500 χιλιόμετρα.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης του Transit Custom EcoBlue Hybrid χρησιμοποιεί μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια με κίνηση μέσω ιμάντα αντί του στάνταρ εναλλάκτη,  επιτρέποντας αφενός την ανάκτηση και αποθήκευση ενέργειας στις φάσεις επιβράδυνσης, αφετέρου τη φόρτιση μιας αερόψυκτης μπαταρίας ιόντων λιθίου 48-volt. Η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για πρόσθετη ροπή του κινητήρα και έχει βελτιστοποιηθεί για να προσφέρει μέχρι 8% βελτιωμένη κατανάλωση καυσίμου στον αναβαθμισμένο 2.0L EcoBlue diesel κινητήρα της Ford.

FORD RANGER

Αντίστοιχα, το Ford Ranger εντυπωσίασε τους 18 κριτές τόσο με τον ισχυρότερο και οικονομικό σε κατανάλωση κινητήρα 2.0L EcoBlue diesel, όσο και με τις προηγμένες τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης.

Διαθέσιμο σε εκδόσεις Regular Cab, Super Cab και Double Cab, το νέο Ford Ranger διατίθενται στάνταρ με τετρακίνηση και μία αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα 2.0L EcoBlue της Ford που επιτυγχάνει μείωση της κατανάλωσης καυσίμου κατά 9%, σε συνδυασμό με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων. Οι τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού περιλαμβάνουν στάνταρ το σύστημα Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection, αλλά και νέα βοηθήματα και στοιχεία, όπως το ενσωματωμένο modem FordPass Connect που αυξάνει την άνεση και την παραγωγικότητα.

Η γκάμα του μοντέλου περιλαμβάνει επίσης το νέο Ranger Raptor – την ισχυρότερη έκδοση στην ιστορία του μοντέλου. Με κινητήρα Bi-turbo 2.0L EcoBlue που αποδίδει 213 ίππους, το Ranger Raptor υιοθετεί extreme σχεδιαστικά στοιχεία υποστηριζόμενο από ένα μοναδικό στο είδος του πλαίσιο της Ford Performance.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ