Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΝέα μοντέλαΞενάγηση στο μέλλον

Ξενάγηση στο μέλλον

Η λέξη «vision» (όραμα) μπορεί κάτι να μας έλεγε, αλλά αυτά που ακούσαμε και είδαμε εκεί, ούτε υπό μορφή οράματος δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε φανταστεί! Οι άνθρωποι της Mercedes-Benz Vans μας εξέπληξαν ευχάριστα, καθώς εκεί στα εργαστήρια της εταιρείας γίνονται απίστευτα πράγματα!
Το Vision ενσωματώνει μια σειρά από διαθέσιμες καινοτόμες τεχνολογίες για την παράδοση αντικειμένων στον τελικό πελάτη, ανεβάζοντας ψηλά τις απαιτήσεις απόδοσης και τεχνικών λύσεων για τις μελλοντικές γενιές των φορτηγών. Παράλληλα, με το adVANce η Mercedes-Benz Vans εξελίσσεται από ένα απλό κατασκευαστή van σε ένα προμηθευτή ολοκληρωμένων λύσεων μεταφοράς. Κι αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές επίπεδο της διασύνδεσης των πληροφοριών και της τεχνολογίας σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφιακής αλυσίδας μεταφοράς, από την αποθήκη διανομής εμπορευμάτων μέχρι τον τελικό παραλήπτη.
Το Vision οδηγείται με ένα ολοκληρωμένο χειριστήριο, διαθέτει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο χώρο φορτίου και αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που χρησιμοποιούνται τόσο για την παράδοση υλικών όσο και για έκτακτες παραλαβές πρόσθετων δεμάτων.
Το σύστημα κίνησης είναι πλήρως ηλεκτρικό, ισχύος 75 kW, υψηλής ροπής, με αυτονομία έως και 270 χιλιόμετρα. Είναι η τάση που θα ακολουθήσουν σύντομα όλα τα επαγγελματικά οχήματα που χρειάζεται να κινούνται στο κέντρο των πόλεων, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον η απαγόρευση κίνησης για τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, το σχεδόν αθόρυβο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης εξυπηρετεί παραδόσεις με διευρυμένο ωράριο.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το σύστημα αυτόματης φόρτωσης, στο οποίο τα ράφια προετοιμάζονται εκτός του οχήματος, στην αποθήκη, με σειρά παράδοσης και φορτώνονται με μία κίνηση στο όχημα.
Ουσιαστικά ενσωματώνεται η ευφυία μια σύγχρονης αποθήκης logistics σε ένα φορτηγό, επιτρέποντας αύξηση της παραγωγικότητας ως και 50% στις υπηρεσίες παράδοσης στον τελικό πελάτη.
Η φουτουριστικό σχεδίαση δίνει και μια πρόγευση των μελλοντικών μοντέλων της Mercedes-Benz. Η μορφή ορίζεται από το εξαιρετικά φαρδύ παρμπρίζ, καμπύλες στα πλευρικά τοιχώματα και μια μάσκα ψυγείου υψηλής τεχνολογίας Black Panel με ενσωματωμένο LED που επικοινωνεί με το περιβάλλον και τα άλλα οχήματα. Ανάλογες δυνατότητες επικοινωνίας υπάρχουν και στο πίσω μέρος του οχήματος, όπου για παράδειγμα εμφανίζονται προειδοποιήσεις όταν το όχημα φθάνει στον προορισμό του, εάν έχει μπροστά πεζούς ή ποδηλάτες, ειδοποιήσεις για τον χρόνο στάθμευσης ή όταν ετοιμάζεται να παραλάβει εν κινήσει κάποιο υλικό με drone.
Το επίπεδο δάπεδο και η τεχνολογία ελέγχου και πληροφόρησης drive-by-wire επιτρέπουν εύκολες αλλαγές στο εσωτερικό και πλήρη εκμετάλλευση του χώρου στο θάλαμο οδήγησης.
Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι λείες μεταλλικές επιφάνειες και δεν υπάρχουν πεντάλ, τιμόνι ή κεντρική κονσόλα. Όλοι οι χειρισμοί γίνονται από ένα joystick στα αριστερά του οδηγού, συνδεδεμένου ηλεκτρονικά με όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου, ενώ χρήσιμες ενδείξεις εμφανίζονται μόνον όταν χρειάζεται σε διάφορα μέρη του οβάλ ταμπλό.
Όταν το όχημα βρίσκεται σε κατάσταση stand-by, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις, ενώ σε λειτουργία εμφανίζονται ενδείξεις για την κατεύθυνση πορείας, οδόμετρο οι πληροφορίες του δρομολογίου, τα χρονοδιαγράμματα, τα δεδομένα πτήσης του drone κ.α.
Στο πίσω τοίχωμα της καμπίνας υπάρχει άνοιγμα πρόσβασης στο χώρο αποθήκευσης και τερματικό με τις πληροφορίες διανομής και παράδοσης. Οι πληροφορίες αυτές δεν απασχολούν τον οδηγό που καλείται μόνο να συγκεντρωθεί στον ρόλο του.
Η παράλειψη τιμονιού, πεντάλ και κεντρικής κονσόλας, παρέχει ελεύθερη κυκλοφορία στην καμπίνα του οδηγού και διασφαλίζει την απρόσκοπτη είσοδο και έξοδο. Στην επίπεδη διαμόρφωση του δαπέδου της καμπίνας συμβάλει και το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, το οποίο δεν χρειάζεται «γραμμή κίνησης» αφού είναι τοποθετημένο κοντά στους πίσω τροχούς.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ