Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΘέματαΔοκιμές πρόσκρουσης

Δοκιμές πρόσκρουσης

Ο Ανεξάρτητος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας (EuroNCAP) (ο οποίος πραγματοποιεί δοκιμές πρόσκρουσης των νέων οχημάτων και αξιολογεί το επίπεδο παθητικής ασφάλειας που προσφέρουν βαθμολογώντας τα βάσει της συνολικής τους επίδοσης και με άριστα τα 5 στα 5 αστέρια) ολοκλήρωσε πριν λίγο καιρό στις Βρυξέλλες τις δοκιμές πρόσκρουσης των νέων πιο εμπορικών LCV της ευρωπαϊκής αγοράς. Το «Van της Χρονιάς 2013», το Ford Transit Custom, είναι το μοναδικό όχημα που κατάφερε να πάρει άριστα αποσπώντας 5 στα 5 αστέρια ασφαλείας, με τα Citroen Jumpy, Fiat Scudo, Hyundai H1 και Peugeot Expert να αποσπούν 3 στα 5 αστέρια και το Renault Trafic μόλις 2 στα 5. Τα οχήματα παρουσιάστηκαν στο χώρο που πραγματοποιούνται τα τεστ πρόσκρουσης με τα υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού ασφαλείας, ώστε να αξιολογηθούν έπειτα από μία σκληρή σειρά δοκιμών που πραγματικά κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να ήταν μέσα.

Το «Van της Χρονιάς 2013» ήταν και το μοναδικό όχημα της δοκιμής το οποίο απέσπασε και τα 5 αστέρια.


To Trafic σημείωσε τη χειρότερη συνολική βαθμολογία στις δοκιμές πρόσκρουσης, λαμβάνοντας 2 από τα 5 αστέρια.

ΒΑΘΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο Dr. Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας, ανέφερε σχετικά: «Αυτή τη φορά το EuroNCAP επικεντρώθηκε σε πολυθέσια van. Αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούνται συχνά και για επαγγελματικούς λόγους αλλά και από πολυμελείς οικογένειες, ως εναλλακτικές λύσεις για μεγάλα πολυμορφικά (MPV). Τα περισσότερα LCV μοντέλα παρουσιάζουν εκπτώσεις στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται άμεσα εξοπλιστικά για τις εξελίξεις των συστημάτων ασφαλείας. Εάν λοιπόν έχετε μια οικογένεια με πολλά παιδιά και σκέφτεστε να αγοράσετε ένα τέτοιο όχημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι και ο μεγαλύτερος βαθμός ασφάλειας που προσφέρουν».
Το αισιόδοξο είναι ότι εταιρείες σαν τη Ford εξοπλίζουν τα van μοντέλα τους με πολύ προηγμένα συστήματα, συστήματα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε λιμουζίνες πολλών χιλιάδων ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε και με τα αποτελέσματα του γερμανικού οχήματος, ο κατασκευαστής δεν κάνει εκπτώσεις, αφού οι ανθρώπινες ζωές είναι ανεκτίμητες!
Όπως θα δείτε και παρακάτω, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους.

Αρκετά καλά τα πήγε και το Scudo, με συνολική βαθμολογία 3 από τα 5 αστέρια. Την ίδια βαθμολογία έχουν και τα Citroen Jumpy και Peugeot Expert, αφού ουσιαστικά το μοντέλο της πρόσκρουσης αποτελεί κλώνο τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ