Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΕΝΑ SPRINTER MADE IN RUSSIA

ΕΝΑ SPRINTER MADE IN RUSSIA

Η Daimler AG και η εταιρεία κατασκευής οχημάτων GAZ Group, μέλος του ομίλου Basic Element, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ρωσίας, ολοκλήρωσαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες της συνεργασίας τους προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του Mercedes-Benz Sprinter στο εργοστάσιο της GAZ Group στο Νίζνι Νοβγκορόντ.

Η συμφωνία αυτή είχε προαποφασιστεί τον περασμένο Μάιο και τώρα όλα βαίνουν βάσει σχεδίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι διαβουλεύσεις είχαν αρχίσει από το 2010, κάτι που επαληθεύει για ακόμη μια φορά πως τέτοιου βεληνεκούς ενέργειες δεν υπογράφονται «από τη μία μέρα στην άλλη».
Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν είναι ύψους 190εκ. ευρώ, με τα 100εκ. ευρώ να έρχονται από τη Γερμανία για τις ανάγκες προσαρμογής του μοντέλου και την ανάπτυξη εμπορικού δικτύου, ενώ τα υπόλοιπα 90 εκ. ευρώ θα τα διαθέσει η GAZ Group προκειμένου το έργο να προχωρήσει όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασία τους, οι δύο εταιρείες κάνουν ήδη κουβέντες για την κατασκευή κινητήρων στο νέο εργοστάσιο της GAZ Group στο Γιαροσλάβλ, το οποίο κατασκευάζει και τους Euro4 κινητήρες YaMZ-530. Η υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής εγκαινιάστηκε το 2011 και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εργοστάσια της Ρωσίας.

Ο κ. Volker Mornhinweg, επικεφαλής των Vans της Mercedes-Benz, παρευρισκόμενος στην Αγία Πετρούπολη ενόψει του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την GAZ θα μας πάει ένα μεγάλο βήμα εμπρός σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά όπως είναι αυτή της Ρωσίας. Για τη Mercedes-Benz αυτή η συμφωνία θα φέρει πολλές και καλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Γι' αυτό και εμείς θέλουμε να παράγονται τα οχήματά μας στη Ρωσία, ώστε να καλυφθεί και η μεγάλη τοπική ζήτηση».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωσία τείνει να γίνει μέχρι το 2020 μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, κατηγορία στην οποία ανήκει και το Sprinter, με τις ετήσιες πωλήσεις να φθάνουν τις 300.000 μονάδες. Σήμερα, πουλιούνται ετησίως περίπου 150.000 μονάδες.
Ο Bo Andersson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GAZ Group, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Daimler AG θα αναβαθμίσει τις διαδικασίες παραγωγής στα εργοστάσιά μας. Ήδη αυτές οι αυστηρές προδιαγραφές έχουν αρχίσει και μεταφέρονται και στα δικά μας οχήματα, ώστε η ποιότητα να είναι υψηλή».

Η έναρξη παραγωγής του Sprinter αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2013 ενώ η GAZ Group έχει αρχίσει την απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού της και εξετάζει τυχόν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη γραμμή παραγωγής. Οι Γερμανοί θα έχουν τη διαχείριση των πωλήσεων, με το σχετικό δίκτυο να αυξάνεται σε κάθε μεριά της Ρωσίας τα επόμενα χρόνια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ