Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΝέα μοντέλαΗ επανάσταση της πλατφόρμας

Η επανάσταση της πλατφόρμας

 

Η ινδική αυτοκινητοβιομηχανία Mahindra & Mahindra σχεδιάζει να κυκλοφορήσει επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιώντας μία από τις πλατφόρμες της ισραηλινής REE Automotive.

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση ουσιαστικά θέτει σε υποχρεωτική επανεκκίνηση την τεχνολογία της αυτοκίνησης, ανοίγοντας παράθυρο σε καινοτόμες ιδέες που ξεκινούν από «λευκό χαρτί», τόσο για νέες τεχνολογίες, όσο και για νέους τύπους οχημάτων.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε π.χ. την ανάπτυξη λύσεων τύπου πλατφόρμας (skateboard) που ενσωματώνουν τις μπαταρίες στο κέντρο, τις αναρτήσεις και το σύστημα διεύθυνσης με τεχνολογίες «by wire» (χωρίς μηχανική σύνδεση) ελεγχόμενες από υπολογιστή – οι περισσότερες με κλασσικά μηχανικά μέρη – με τα αμαξώματα να «χτίζονται» από πάνω, καλύπτοντας διαφορετικές χρήσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.

Μια μικρή ισραηλινή startup εταιρεία, η REE Automotive φαίνεται ότι αναζητά λύσεις στο πρόβλημα σε διαφορετική κατεύθυνση, στοχεύοντας κυρίως σε ελαφρές κατασκευές αυτόνομης οδήγησης με μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αναπτύσσοντας έναν νέο αυτόνομο τροχό για την αυτοκινητοβιομηχανία, ο οποίος περιέχει βραχίονες ανάρτησης, ηλεκτροκινητήρα, το σύστημα ελέγχου, τους απαραίτητους αισθητήρες (με δυνατότητα OTA ενημέρωσης λογισμικού – μέσω διαδικτύου) και τη μονάδα ανάκτησης ενέργειας μαζί με τα φρένα.

Η REE (βλ. και www.ree.auto) ξεκίνησε ως «Softwheel» το 2011 αναπτύσσοντας έναν έξυπνο τροχό για αναπηρικά αμαξίδια και ποδήλατα και μόλις το 2018 πέρασε στο επόμενο βήμα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα από μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Mitsubishi, η ιαπωνική κατασκευάστρια εξαρτημάτων αυτοκίνησης «Musashi Seimitsu» και η αμερικανική «Tenneco». Το 2019 μετασχηματίστηκε σε «REE Automotive» και παρουσίασε τα πρώτα δείγματα του έξυπνου τροχού «REEcorner» που μπορεί να τοποθετηθεί στις 4 γωνίες μιας αρθρωτής πλατφόρμας REEboard (συμβατή με παγκόσμια πρότυπα ασφαλείας επαγγελματικών οχημάτων) που φέρει τις μπαταρίες και αποτελεί τη βάση στήριξης του αμαξώματος. Κάθε τροχός είναι μια αυτόνομη μονάδα κίνησης, ανάρτησης και κατεύθυνσης, ελεγχόμενος ηλεκτρονικά από την κεντρική μονάδα υπολογιστή.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ