Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΚάμερες και ασυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες

Κάμερες και ασυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες

Μέσα στον Δεκέμβριο συνεργεία του ΟΑΣΑ θα προχωρήσουν στην ειδική διαγράμμιση των λεωφορειολωρίδων  της Αθήνας μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων, ώστε να αποφεύγεται από τους οδηγούς η χρήση τους. Στόχος είναι να μειώσει τις όποιες καθυστερήσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Παράλληλα, προχωρά η άμεση επανενεργοποίηση των καμερών καταγραφής παραβάσεων.

Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΟΑΣΑ «η βέλτιστη λειτουργία των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων ενισχύει την αξιοπιστία εκτέλεσης των δρομολογίων του δικτύου των οδικών μέσων».

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης και του ανασχεδιασμού του συγκοινωνιακού έργου που βασικό στόχο έχουν την βελτίωση της κινητικότητας των πολιτών της Αττικής και την αποδοτική λειτουργία του συστήματος των αστικών συγκοινωνιών.

Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης που θα οριστικοποιήσει τις προδιαγραφές του νέου γενικού σχεδίου  Μεταφορών Αττικής, η οποία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο 2020.

Η μελέτη κρίθηκε απαραίτητη μιας και το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2004, με βάση τις τότε συνθήκες της Αττικής, ενώ οι μελέτες του 2009 για προγραμματισμό έργων υποδομής και σειρά προτεινομένων συγκοινωνιακών, οργανωτικών, λειτουργικών, θεσμικών μέτρων καθώς επίσης και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ουδέποτε εφαρμόστηκαν, με την εξαίρεση κάποιες τροποποιήσεις των λεωφορειακών  γραμμών για την τροφοδότηση των μέσων σταθερής τροχιάς, και της υλοποίησης των 2 μεγάλων έργων, του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου και της Τηλεματικής.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο είναι 200 ευρώ ενώ σε περίπτωση στάθμευσης, επιπλέον του προστίμου εισόδου, αφαιρούνται οι πινακίδες και απομακρύνονται τα οχήματα.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ υπάρχουν 14 κάμερες για την παρακολούθηση των λεωφορειολωρίδων, οι οποίες τοποθετούνται σε 40 διαφορετικά σημεία, ανά διαστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ