Ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής ρεύματος από υδρογόνο αναπτύσσει η Bosch, με στόχο να τεθούν σε παραγωγή το 2025, εξελίσσοντας παράλληλα την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ή φωτοβολταϊκή).
Η Bosch θα αναθέσει την ανάπτυξη εξαρτημάτων ηλεκτρολύτη στον επιχειρηματικό τομέα της Mobility Solutions, επενδύοντας έως και 500 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό το εγχείρημα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Υπό το πρίσμα της ενεργειακής διαφοροποίησης, της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα και της ανάγκης να μειωθούν οι εκπομπές CO2, η ζήτηση για το πράσινο υδρογόνο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς –όχι μόνο σε ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως είναι ο χάλυβας, τα χημικά και τα βαρέα φορτία, αλλά και σε ιδιωτικά ακίνητα.
Σύμφωνα με την Ε.Ε., η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030 σε περίπου δέκα εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως. Η Bosch προβλέπει ότι κατά την ίδια περίοδο η παγκόσμια αγορά εξαρτημάτων ηλεκτρολύτη θα αυξηθεί σε όγκο περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την Ευρώπη να βλέπει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να αξιοποιήσουν νέες μορφές ενέργειας, η Bosch σκοπεύει τα επόμενα τρία χρόνια να επενδύσει περίπου τρία δισ. ευρώ σε κλιματικά ουδέτερη τεχνολογία, όπως είναι αυτή που αφορά την ηλεκτροδότηση και το υδρογόνο.
Όπως και στις κυψέλες καυσίμου, το βασικό συστατικό ενός ηλεκτρολύτη είναι οι συστοιχίες κυψελών (stack), οι οποίες περιλαμβάνουν αρκετές εκατοντάδες μεμονωμένες κυψέλες συνδεδεμένες στη σειρά. Σε κάθε μια από αυτές τις κυψέλες, η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Το αντίστροφο από αυτό συμβαίνει σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται μέσω του συνδυασμού υδρογόνου και οξυγόνου. Και στις δύο περιπτώσεις, η χημική αντίδραση διευκολύνεται μέσω μιας μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM).
Η Bosch, μέσω συνεργασιών, σκοπεύει να αναπτύξει τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυαστούν οι συστοιχίες κυψελών (stack) ηλεκτρολύτη με μονάδα ελέγχου, ηλεκτρονικά ισχύος και διάφορους αισθητήρες για τη δημιουργία μιας «έξυπνης μονάδας». Με πλάνα για πιλοτικά εργοστάσια που πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το επόμενο έτος, η εταιρεία σχεδιάζει να προμηθεύσει αυτές τις έξυπνες μονάδες σε κατασκευαστές μονάδων ηλεκτρόλυσης και παρόχους βιομηχανικών υπηρεσιών από το 2025 και μετά.