Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήLogisticsΠεριορισμοί στο ωράριο τροφοδοσίας

Περιορισμοί στο ωράριο τροφοδοσίας

Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί επιτρέπεται πλέον η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στον Δήμο Αθηναίων από μεγάλα φορτηγά –τις υπόλοιπες ώρες επιτρέπεται η τροφοδοσία των καταστημάτων μόνο με μικρού μεγέθους φορτηγά: με συμβατικά οχήματα μεικτού βάρους έως 2 τόνων ή με αμιγώς ηλεκτρικά φορτηγά έως 2,5 τόνων, τα οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα (εκτός αν υπάρχουν άλλοι τοπικοί περιορισμοί).

Έως τώρα η τροφοδοσία των καταστημάτων κάθε είδους, από σούπερ μάρκετ έως καταστήματα εστίασης και εμπορικά, επιτρεπόταν να πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 π.μ. και 10 π.μ.

Το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει, καθώς για να αλλάξει χρειάζεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων από τις 7 π.μ. έως τις 10:30 π.μ. και από τις 2:30 μ.μ. έως τις 5:30 μ.μ.

Την αλλαγή του ωραρίου είχε ζητήσει ο Δήμος Αθηναίων με εισήγησή του προς την Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου στο τέλος Νοεμβρίου. Η απόφαση αφήνει περιθώριο επαναξιολόγησης μετά από μερικούς μήνες και, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που την εισηγήθηκε, καθώς έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο κυκλοφοριακός φόρτος λόγω της τουριστικής αναζωογόνησης και λόγω της αναβάθμισης του κέντρου της πόλης.

Την εφαρμογή του μέτρου θα αναλάβει να επιτηρεί η Τροχαία· όμως υπάρχουν και «ουρές» που δεν συζητήθηκαν ούτε στο Δημοτικό συμβούλιο ούτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η απόφαση δημιουργεί ζητήματα αύξησης του κόστους, τόσο για τις αμοιβές οδηγών, φορτοεκφορτωτών και αποθηκάριων στα καταστήματα για νυχτερινή εργασία ή και υπερωρίες, όσο και για επενδύσεις σε καινούργια οχήματα, πιθανότατα ηλεκτρικά, τα οποία παράγουν λιγότερο θόρυβο.

Το ζήτημα της ηχορύπανσης και το αυξημένο μισθολογικό κόστος των νυχτερινών εργασιών μπορεί να οδηγήσει σε «στρίμωγμα» των παραλαβών στο πρωινό τρίωρο από 06:00 έως 09:00 το πρωί και σε αντίστοιχη αύξηση της κυκλοφορίας φορτηγών σε κομβικούς οδικούς άξονες.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει τον καθορισμό του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (όπως είναι σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων) καθ’ όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ., για τα φορτηγά ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στους εξής δρόμους, περιμετρικά του Δακτυλίου και στη Λεωφόρο Μεσογείων:

–  Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών, περιοχή Αιγάλεω).

–  Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

– Ελ. Βενιζέλου – Αρτάκης – Μάχης – Αναλάτου – Ομήρου – 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης, περιοχή Νέας Σμύρνης).

– Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου, περιοχή Ζωγράφου).

– Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ζωγράφου).

– Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό, περιοχή Αιγάλεω).

– Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) – Δημοσθένους – Σιβιτανίδου – Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας).

– Αχιλλέως – Αμφιθέας – Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου).

Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09:00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο τόνους (ή ηλεκτροκίνητα μέχρι 2,5 τόνους). Εξαιρείται όμως η τροφοδοσία καταστημάτων νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς.

Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας (δηλ. στο τμήμα του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς – Πλατ. Ομονοίας – Σταδίου – Πλ. Συντάγματος – Μητροπόλεως – Αθηνάς), εφαρμόζονται οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/οικ./1894/Φ919 ΦΕΚ Β/684/1997 «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας», όπως ισχύει.

Στο Δήμο Πειραιά καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ’ όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις παρακάτω κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου -Γρ. Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου – Ακτή Μιαούλη – Ακτή Ποσειδώνος – 2ας Μεραρχίας – Γούναρη – Τσαμαδού – Εθν. Αντιστάσεως – 34ου Συντάγματος- Ακτή Μουτσοπούλου – Ακτή Καλλιμασιώτη – Ακτή Θεμιστοκλέους – Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

Στο Δήμο Ηλιούπολης για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19.00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο τόνους.

Εξαιρούνται από την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης τα καταστήματα που διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους φορτοεκφόρτωσης και δεν επιβαρύνουν τους κοινόχρηστους χώρους.

Στο Δήμο Γαλατσίου, για την τροφοδοσία των καταστημάτων της πόλης καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 20:00 έως και τις 07:00 της επόμενης, για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται  με οχήματα μεικτού βάρους μέχρι δύο τόνων.

Στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού,  για την τροφοδοσία των καταστημάτων της πόλης καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19:00 έως και τις 07:00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται  με οχήματα μεικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται:

* Φορτηγά αυτοκίνητα κρατικά, δημοτικά, οργανισμών κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας (όπως Κ.Υ., Ε.Α.) ή με εμφανή σήματα Υπηρεσιών αυτών, καθώς και μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τις εν λόγω Υπηρεσίες για κάλυψη των λειτουργικών τους  αναγκών.

* Φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ειδών Νοσοκομείου.

* Φορτηγά αυτοκίνητα διανομής ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.

* Οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων εντός της περιοχής του εμπορικού τριγώνου, τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς, πραγματοποιούν τροφοδοσία από και προς την εν λόγω περιοχή.

Φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για έτοιμο σκυρόδεμα και για την ανύψωση διαφόρων αντικειμένων, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και άλλες ώρες. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται και άλλες απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, όπως είναι οι μεταφορές γραφείων, οικοσκευών κλπ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ