Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕιδήσειςΣτην εκκίνηση τα «πράσινα ταξί»

Στην εκκίνηση τα «πράσινα ταξί»

Ένα χρόνο προθεσμία έχουν οι ιδιοκτήτες ταξί να αιτηθούν επιδότηση (οικολογικό bonus) ως 22.500 ευρώ για την αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος ταξί, καθώς και για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, αντικαθιστώντας το παλιό τους όχημα.

Οι αιτήσεις γίνονται μέσα από την πλατφόρμα prasinataxi.gov.gr, η οποία θα παραμείνει ενεργή μέχρι 31/12/2023 ή μέχρι να εξαντληθεί το συνολικό διαθέσιμο ποσό της δράσης, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων ταξί που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας και την αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά.

Η επιδότηση αντιστοιχεί σε 40% της αξίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ (συνολικά έως 22.500 ευρώ). Επίσης, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες, για τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και για τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ταξί κατηγορίας Euro 5 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

Ιδιοκτήτες θεωρούνται όσοι κατέχουν το 100% της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων μεριδιούχων επί της αδείας (συνιδιοκτήτες / συγκύριοι), η αίτηση υποβάλλεται από το σύνολο των δικαιούχων.

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται την αγορά ή σύναψη χρονομίσθωσης (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου μηδενικών εκπομπών ρύπων C02 (BEV), ανά άδεια.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να προβούν σε απόσυρση και καταστροφή του παλαιού οχήματος ταξί, και το ποσό επιδότησης για την απόσυρση συνυπολογίζεται στο τελικό ποσό του οικολογικού bonus.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των δαπανών ορίζεται η 1η Δεκεμβρίου του 2021, κάτι που σημαίνει ότι θα καλυφθούν και οι περσινές αγορές ηλεκτρικών ταξί, αλλά στην περίπτωση αυτή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την προκαταβολή για την παραγγελία του οχήματος. .

Αναλυτικά, για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (Battery Electric Vehicle [BEV]) η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ), με μέγιστο ποσό τις 17.500 ευρώ. Επιπλέον, η υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.

Τέλος, η –προαιρετική– αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που η άδεια είναι ατομική:

  • Για τις κατηγορίες άτομα με αναπηρίες προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.
  • Για τις κατηγορίες οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.
  • Για νέους έως 29 ετών, που είναι ήδη κάτοχοι άδειας οχήματος ταξί, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ταξί.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι με βάση την υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί είναι παραπάνω από ένας, και καθένας από αυτούς τυχαίνει να ανήκει στις παραπάνω ειδικές κατηγορίες, το ποσό της προσαύξησης που δικαιούται ανάλογα με την κάθε ειδική κατηγορία υπολογίζεται με βάση το ποσοστό που του αναλογεί στην υφιστάμενη άδεια Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ