Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήTIRΑκτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου - Αλεξάνδρειας

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου – Αλεξάνδρειας

Με σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου η πρώτη αποστολή σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια των μελών της Ελληνικής Συντονιστικής Ομάδας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των λιμένων του Βόλου και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης (πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών [Ε.Ε.ΣΥ.Μ.]), Σωκράτης Αναγνώστου (διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και μέλος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), Απόστολος Κενανίδης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών [ΟΦΑΕ] και β´ αντιπρόεδρος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ), Αθανάσιος Ζλατούδης (μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας), Γεώργιος Εμμανουλόπουλος (συγκοινωνιολόγος μηχανικός και μέλος του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) και η κ. Ηρώ Δουμάνη (γενική διευθύντρια της ΟΦΑΕ).

Οι συναντήσεις με φορείς και προσωπικότητες επιβεβαίωσαν το θερμό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για την από κοινού προώθηση της πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Κύρια θέματα συζήτησης με την αιγυπτιακή πλευρά στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξάνδρειας ήταν η τελική επεξεργασία του κειμένου ενός μνημονίου συνεργασίας που προτείνεται για υπογραφή από τους δύο Οργανισμούς Λιμένων, οι προδιαγραφές της μελέτης τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της πορθμειακής αυτής σύνδεσης (μελέτη που έχει προταθεί για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πρεσβεία της στην Αίγυπτο), καθώς και τα επόμενα βήματα προώθησης της πρωτοβουλίας, μεταξύ των οποίων και η προγραμματιζόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα της Αιγυπτιακής Συντονιστικής Ομάδας.

Οι συζητήσεις κατέληξαν σε συμφωνία των δύο πλευρών για το κείμενο του μνημονίου συνεργασίας και των προδιαγραφών της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας της γραμμής, η εκπόνηση της οποίας αποτελεί κλειδί για την υλοποίησή της, καθώς αναμένεται μεταξύ άλλων να εκτιμήσει τη λανθάνουσα ζήτηση της νέας αυτής γραμμής, τις προϋποθέσεις δρομολόγησής της, καθώς και το καταλληλότερο είδος του πλοίου που θα δρομολογηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ