Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήTIRΑναζητούνται λύσεις διέλευσης από τη Σερβία

Αναζητούνται λύσεις διέλευσης από τη Σερβία

Αποστολή της ΟΦΑΕ στη Σερβία για την αποτύπωση της κατάστασης στις συνοριακές διελεύσεις με την Κροατία και τη διενέργεια συναντήσεων με αρμόδιους φορείς για την εύρεση πιθανών λύσεων.

Από τον Ιούλιο η Σερβία εφάρμοσε νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων που διενεργούν απλή διέλευση (transit) από τη χώρα μπορούν να κυκλοφορούν σε ορισμένα μόνο τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου.

Ανάμεσα στις περιοχές όπου απαγορεύτηκε η διέλευση των transit οχημάτων συγκαταλέγεται και το οδικό τμήμα που οδηγεί στο συνοριακό σημείο Sid-Tovarnik, με αποτέλεσμα να μένει ένα μόνο συνοριακό σημείο για τη διέλευση των οχημάτων προς Κροατία, στο Batrovci – Bajakovo, όπου παρατηρείται μεγάλος μέσος χρόνος αναμονής, ο οποίος σε ημέρες αιχμής μπορεί να ξεπεράσει και τις 35 ώρες.

Εκτός από τις μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις στα δρομολόγια προς δυτική Ευρώπη και τους μεγάλους χρόνους αναμονής για τους οδηγούς που περιμένουν στα σύνορα, η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ) διαμαρτύρεται και για το πρόβλημα με τους μετανάστες που εισβάλλουν παράνομα στα φορτηγά που είναι σταματημένα στις ουρές πριν τα σύνορα.

Όπως ενημερωθήκαμε, η ΟΦΑΕ παρακολουθεί στενά το θέμα από το Ιούλιο, παραμένοντας σε επαφή με κάθε αρμόδιο φορέα στη Σερβία αλλά και με διεθνείς οργανισμούς.

Πάγια θέση της ΟΦΑΕ ήταν η συνεργασία όλων των φορέων προκειμένου να βρεθεί άμεσα μια λύση στο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί. Και μια τέτοια λύση είναι να επιτραπούν οι διελεύσεις από το Sid τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν λύσεις για την ομαλή ροή των οχημάτων στο Batrovci, ή να επιτραπεί το πέρασμα μέσω ενός νέου δεύτερου σημείου μεταξύ Σερβίας και Κροατίας

Παράταση συμφωνιών

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 παρατείνεται η ισχύς των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.

Η παράταση αυτή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη ροή των εμπορευματικών μεταφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ