Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήCLUBΑσφαλείς χώροι στάθμευσης φορτηγών

Ασφαλείς χώροι στάθμευσης φορτηγών

Ενημέρωση για τους ασφαλείς χώρους στάθμευσης φορτηγών που κατασκεύασαν οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, σε Αταλάντη, Επισκοπικό, Αερινό και Ακράτα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ και την ΟΦΑΕ, διοργάνωσε σε ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ημερίδα που αφορούσε τους ασφαλείς και προστατευόμενους χώρους στάθμευσης, τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές και το ρόλο τους στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας.

Σε μια εποχή που η οδική ασφάλεια στους αυτοκινητόδρομους και η ασφάλεια των αυτοκινητιστών και του φορτίου είναι σημαντική, η Ε.Ε. έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη δικτύου SSTPAs σε όλο το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Κατασκευάστηκαν επτά ασφαλείς και προστατευόμενοι χώροι στάθμευσης φορτηγών οχημάτων (SSTPAs) κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα πιστοποιηθούν στο επίπεδο Silver, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει η Ε.Ε., ενώ αναπτύχθηκε και πλατφόρμα κράτησης θέσεων στάθμευσης σε αυτούς τους χώρους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αρμόδια για θέματα Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Οι εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων παρουσίασαν τα SSTPAs που κατασκευάστηκαν μαζί με τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πλατφόρμα κράτησης θέσεων στα SSTPAs.

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια Ερευνών του ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου σχετικά με την πλατφόρμα κράτησης θέσεων στάθμευσης σε αυτούς τους χώρους, η οποία θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων SSTPAs. Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης του Υπουργείου.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ / ΙΜΕΤ Σταμέλου Αφροδίτη και Μιζάρας Βασίλειος οργάνωσαν workshop με τους χρήστες, όπου τους παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα κράτησης θέσης στάθμευσης και αναγνωρίστηκαν επιπλέον ανάγκες και απαιτήσεις τους.

Η Νέα Οδός παρουσίασε τα SSTPAs στην Αταλάντη και στο Επισκοπικό, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στο Αερινό και η Ολυμπία Οδός στην Ακράτα.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι ενώσεων οδηγών φορτηγών οχημάτων από την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι του International Road Transport Union (IRU) και του ESPROG, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα SSTPAs.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν και οι προοπτικές που ανοίγονται για την οδική ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών στην Ελλάδα λόγω και του Regulation (C(2022) 2055 final) της Ε.Ε.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ολοκληρώνει το έργο SSTPAs in Greece, που συγχρηματοδοτείται από το μηχανισμό CEF 2014-2020, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους (Νέα Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Ολυμπία Οδός) και τους φορείς υλοποίησης (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Πατρών).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ