Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Μαγεία…

Τα συστήματα ψηφιακής διαχείρισης των φορτίων και των φορτηγών με τα οποία ξεκινάμε μια πρώτη γνωριμία σε άλλες σελίδες αυτού του τεύχους, έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα ωριμότητας που σήμερα όποιος δεν τα χρησιμοποιεί θεωρείται από την αγορά μη ανταγωνιστικός. Δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια αναγκαιότητα, καθώς κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει σε βάθος τη λειτουργία μιας μεταφορικής επιχείρησης και να μειώσει τα κοστολόγιά του χωρίς πολυάριθμους συνεργάτες. Γι’ αυτό προγραμματίζουμε να προσθέσουμε σχετικά άρθρα σε τακτική βάση στο Car&Truck.

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο στο 2017 θυμάμαι τη γνωριμία στη Γερμανία με ένα από αυτά τα πολλά υποσχόμενα συστήματα διαχείρισης φορτίων και στόλων που έμοιαζε… εξωτικό. Στα μάτια μου έμοιαζε ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα.

Τα φορτηγά του ίδιου κατασκευαστή είχαν δεκάδες αισθητήρες που με μαγικό τρόπο συνδυάζονταν για να καταγράψουν κάθε μικρή λεπτομέρεια που από μόνη της μπορεί να έμοιαζε ασήμαντη, αλλά συνδυαστικά δημιουργούσε πληροφορίες.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τις πληροφορίες κίνησης των αμορτισέρ και τα δεδομένα του GPS, μια ομάδα από φοιτητές είχε δημιουργήσει μια εφαρμογή που όταν ανίχνευε λακκούβες σε συγκεκριμένο σημείο, ειδοποιούσε τις αρμόδιες τοπικές αρχές για την επισκευή της.

Άλλοι αισθητήρες συνεργάζονταν με το κινητό τηλέφωνο του οδηγού, έτσι ώστε με ένα πέρασμα της κάμερας του τηλεφώνου γύρω από το φορτηγό κατά τη διάρκεια της αλλαγής βάρδιας, να καταγράφεται η κατάσταση του αυτοκινήτου και να ανιχνεύονται αυτόματα οι αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο οδηγό.

Με άλλη εφαρμογή οι οδηγοί συγχρονίζονται και καθοδηγούνται ενεργά από τον διαχειριστή, έτσι ώστε οι αλλαγές δρομολογίων να συγχρονίζουν αυτόματα όλο τον στόλο.

Αλλά η μαγεία ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι η διαχείριση του στόλου μπορεί να μοιάζει με… παιχνίδι. Ένα σκέλος της εντυπωσιακής παρουσίασης ήταν πάνω από ένα κενό τραπέζι συνεδριάσεων, το οποίο μεταμορφωνόταν όταν ο χειριστής φορούσε τα ειδικά  γυαλιά εικονικής πραγματικότητας Hololens.

Μπροστά στα μάτια του άνοιγε ένας χάρτης, εστιασμένος στην Ευρώπη, με την εικόνα κίνησης ενός πραγματικού στόλου φορτηγών σε 3D εικόνα και με συμβάντα που ξεφεύγουν από τα προγραμματισμένα να σημαίνουν τοπικούς συναγερμούς, με εικονίδια, στα οποία ο διαχειριστής μπορούσε να επιλέξει να δει περισσότερες λεπτομέρειες με κινήσεις των χεριών του, χωρίς καν να βγάλει τα ειδικά γυαλιά.

Μπορούσε ακόμη να προχωρήσει σε μαζικές αλλαγές δρομολόγησης, να αλλάξει σημεία φόρτωσης και εκφόρτωσης, να δώσει κατευθύνσεις για προληπτική συντήρηση και πολλά ακόμη με τρόπο απλό και σχεδόν… διασκεδαστικό, σαν παιχνίδι, μόνο που αφορούσε πραγματικά φορτηγά με φορτία που γύριζαν όλη την Ευρώπη.

Η εικονική πραγματικότητα στη διαχείριση στόλων και φορτίων είναι το next big thing για τα μελλοντικά συστήματα διαχείρισης και το είδαμε να λειτουργεί πραγματικά.

Δεν είναι φυσικά η μόνη λύση, μπορείς να διαχειριστείς το ίδιο καλά τα φορτία και τα φορτηγά σε μια μεγάλη οθόνη, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο αποτελεσματικά, αλλά στο μέλλον θα μπορείς να μπεις στο εικονικό κόσμο και να κάνεις βιντεοκλήσεις με το avatar του οδηγού και να είναι σας να επικοινωνείς από κοντά.

Μαγεία…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ