Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΑσφυκτική η έλλειψη οδηγών φορτηγών

Ασφυκτική η έλλειψη οδηγών φορτηγών

Οι ελλείψεις οδηγών αφορούν πλέον όλη την Ευρώπη, απειλώντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια της εμπορευματικής και επιβατικής κινητικότητας, αλλά και την ίδια την αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο πρόσφατος διάλογος της IRU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης την μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, συγκέντρωσε εκπροσώπους από τον τομέα των οδικών μεταφορών και τις δημόσιες αρχές για να αναζητήσουν από κοινού λύσεις.

Για πάνω από μια δεκαετία, οι ελλείψεις επαγγελματιών οδηγών έχουν γίνει χρόνιο πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη, με την κατάσταση να χειροτερεύει. Η αυξανόμενη έλλειψη οδηγών αποτελεί πραγματική απειλή για την κινητικότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ και, κατ’ επέκταση, για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η IRU διοργάνωσε σχετικό δείπνο στις Βρυξέλλες για να επικεντρωθεί στις λύσεις του προβλήματος, ιδίως στην άρση των εμποδίων εισόδου για τους νέους, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην αξιοποίηση της αυτοματοποίησης ως ευκαιρίας για τη βελτίωση της εικόνας του κλάδου.

Η διευθύντρια Υποστήριξης Ε.Ε. της IRU κ. Raluca Marian δήλωσε σχετικά:

«Η Ε.Ε. θα έχει περίπου 500.000 κενές θέσεις οδηγών μέχρι το τέλος του έτους. Είναι μια πραγματικά χαμένη ευκαιρία, με δεδομένο το ποσοστό ανεργίας των νέων στο 14,5% κατά μέσο όρο.

»Ταυτόχρονα, αποτελεί απειλή για τη συνέχεια των αλυσίδων εφοδιασμού και την κινητικότητα των ανθρώπων. Το χάσμα μεταξύ του σχολείου και της επαγγελματικής οδήγησης, λόγω των νομοθετικών φραγμών, των συνθηκών εργασίας και της εικόνας του επαγγέλματος, ήταν στο επίκεντρο του διαλόγου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Ήταν ενθαρρυντικό που είδαμε αφενός πόσο σοβαρά επιδιώκει λύσεις για τις ελλείψεις οδηγών ο κλάδος, και αφετέρου την υποστήριξη από τους Ευρωπαίους βουλευτές και τις αρχές της ΕΕ» σημειώνει ο πρόεδρος της IRU κ. Radu Dinescu, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο διάλογος υποστηρίχθηκε από την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενήθηκε από τέσσερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Petar Vitanov, Dragos Pislaru, Maria Walsh και Andor Deli, ενώ μίλησαν επίσης ο γενικός διευθυντής της GD-MOVE κ. Henrik Hololei, και ο διευθυντής του Τμήματος Υποθέσεων Οδηγών της Τσεχίας κ. Stanislav Dvorak.

Έγιναν περισσότερες από 20 παρεμβάσεις εκπροσώπων από τον κλάδο, ενώ αρκετοί νέοι οδηγοί μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τόνισαν ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες εργασίας και οι προοπτικές αμοιβών, πιστεύουν ότι ο κλάδος θα μπορούσε να προσελκύσει νέα πρόσωπα σε μόνιμη βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ