Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΕιδήσειςΝέοι συντελεστές για τα μερίσματα στα ΚΤΕΛ

Νέοι συντελεστές για τα μερίσματα στα ΚΤΕΛ

Μετά από πρόταση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.), ο υφυπουργός Μεταφορών τροποποίησε τους συντελεστές πραγματικής ηλικίας, χιλιομέτρων και δαπανών για τον υπολογισμό των μερισμάτων στα ΚΤΕΛ, κυρίως με τον καθορισμό δύο κλιμακίων ηλικίας των λεωφορείων. Η σχετική απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 5339/Β/2022 και τροποποιεί προηγούμενη διάταξη (βλ. ΦΕΚ 3067/Β/3-12-2013).

Πρακτικά, ο συντελεστής πραγματικών χιλιομέτρων προσδιορίζεται ανάλογα με την ηλικία των λεωφορείων ως ακολούθως:

Α. Για λεωφορεία ηλικίας μέχρι και δέκα πέντε ετών, σε 25% ή 0,25.

Β. Για λεωφορεία ηλικίας άνω των δέκα πέντε ετών μέχρι και είκοσι επτά ετών, σε 15% ή 0,15.

Επίσης, εισάγεται ο όρος του συντελεστή δαπανών κάθε ενταγμένου λεωφορείου, ο οποίος είναι συνάρτηση της κλάσης, του τύπου και της ηλικίας του.

Ειδικά για τα λεωφορεία που είναι ενταγμένα σε ΚΤΕΛ Α.Ε. που εκμεταλλεύονται μόνο αστικές λεωφορειακές γραμμές, καθορίζονται συντελεστές δαπανών κατά κλάση και ηλικία λεωφορείου.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής δαπανών (από 1,00 έως 1,30) δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου, παρά μόνο σε περίπτωση αντικατάστασης του λεωφορείου. Στην περίπτωση αυτή, για τα χιλιόμετρα που πραγματοποίησε το λεωφορείο μέχρι την ημέρα αντικατάστασης, ισχύει ο συντελεστής δαπανών του παλαιού λεωφορείου, ενώ από την ημέρα αντικατάστασης ισχύει ο συντελεστής δαπανών του νέου λεωφορείου.

 

ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Το κόστος του πετρελαίου κίνησης προβληματίζει περισσότερο τα 62 υπεραστικά και 34 αστικά ΚΤΕΛ της χώρας, μετά την κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς πλέον η τιμή ανά λίτρο εκτοξεύτηκε από τα 1,80 ευρώ σε πάνω από 2,10 ευρώ. Η κατάσταση αυτή ανοίγει ουσιαστικά τη συζήτηση για αύξηση των κομίστρων, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει ότι μελετά το θέμα και ότι θα επαναφέρει με κάποιο τρόπο την επιδότηση από το Νοέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ